Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematični topnički dnevnici

Britanija kritizirala Hrvatsku pred Vijećem sigurnosti UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska vlada je razočarana što Hrvatska nije dostavila Tužiteljstvu Haškog suda (ICTY) više ključnih dokumenata za suđenje generalu Anti Gotovini, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN u četvrtak u raspravi o izvješćima predsjednika i glavnog tužitelja ICTY-a.

'Moja vlada je razočarana što Hrvatska još uvijek nije predala određeni broj ključnih dokumenata za suđenje Gotovini. U cijelosti podupiremo napore tužitelja da se riješi to pitanje. Pozivamo Hrvatsku da nastavi potragu za nestalim dokumentima i da administrativnu istragu podrži kaznenim optužbama kada ima dokaza o ilegalnom uklanjanju ili uništenju dokumenata', rekao je britanski predstavnik Philip Parham. 'To ostaje područje u kojoj je potreban daljni rad, uz inače solidnu suradnju', dodao je Parham.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Zamjenica stalne američke predstavnice pri UN-u, Rosmary DiCarlo, kazala je kako 'SAD priznaje napore Hrvatske da surađuje s Tribunalom'. Hrvatska vlada je omogućila uhićenje svih hrvatskih osumnjičenika i ima solidnu povijest suradnje s ICTY-em, kazala je DiCarlo. 'Mi pozivamo Hrvatsku da nastavi s dosadašnjom solidnom suradnjom s Haagom i nadamo se da će se naći brzo, zadovoljavajuće rješenje pitanja dokumenata koje traži tužitelj u predmetu Gotovina', dodala je.

Od ostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, Rusija i Kina nisu se referirale na dio izvješća o suradnji zemalja jugoistočne Europe s ICTY-em, koncentrirajući se uglavnom na pitanja izlazne strategije suda i dovršetka njegovog rada u što skorijem roku. Predstavnik Francuske u svom je istupu, istaknuo kako sve zemlje jugoistočne Europe, koje očekuju članstvo u Europskoj uniji, moraju u potpunosti surađivati s Haškim sudom.

Najjaču potporu izrazila Austrija

Među 10 nestalnih članica Vijeća, najjaču je potporu Hrvatskoj izrazio stalni predstavnik Austrije, Thomas Mayr-Harting, koji je odao priznanje naporima Hrvatske u suradnji s ICTY-em i izrazio nadu da će ti napori pridonijeti daljnjem jačanju 'konstruktivnog dijaloga s Tužiteljstvom'. Obraćajući se hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, on je kazao: 'austrijska je vlada svjesna vaše dugoročne predanosti punoj suradnji s Tribunalom i znamo da ste slijedili taj put od preuzimanja dužnosti. Također znamo da je, pod nekada teškim okolnostima, vaša predanost bila instrument za lociranje Ante Gotovine i njegovo prebacivanje u Haag', kazao je Mayr-Harting.

Svi sudionici u raspravi izrazili su potporu provedbi izlazne strategije Haškog suda i Tužiteljstva, uz pozivanje svih zemalja pod nadležnosti ICTY-a na punu suradnju. Činjenica da je Hrvatsku u Vijeću sigurnosti UN u četvrtak zastupao premijer Sanader, te da je na sjednici bio i ministar pravosuđa Ivana Šimonović, dala je na čvrstini i uvjerljivosti suočavanju Hrvatske s kritikom tužitelja Sergea Brammertza, neugodnom za zemlju koja je jedna od članica Vijeća sigurnosti UN, ocijenili su dugogodišnji promatrači rada Vijeća.

Pored toga, brojni kontakti s najvišim dužnosnicima UN-a, EU, SAD-a i ICTY-a, koje je prethodnih dana u New Yorku imao hrvatski premijer, čini se da su i donekle ublažili oštricu tih kritika, ocijenili su isti izvori, a sam Sanader je kazao da je usmeno izvješće Brammertza bilo za 'jedan ton blaže' od pisanog, koje je podneseno 15. svibnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene