Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karlovačka pivovara kriva

'Meni novac ništa ne znači, meni bi Zdravko značio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovačka pivovara proglašena je krivom za propuste koji su uzrokovali smrt Karlovčanina Zdravka Martinovića 2007. godine.

Tri milijuna kuna kazne i zatvorske kazne za petero odgovornih u tvrtki nepravomoćno je dosudio zagrebački Županijski sud. Zaključili su kako je tvrtka odgovorna za propuste, da su postupali suprotno propisima i nisu vodili računa o zbrinjavanju ugljičnog dioksida koji je bio smrtonosan za šetača Zdravka Martinovića. Uzalud je rukovodstvo Karlovačke pivovare odmahivalo glavom. Sutkinjine riječi umalo su ih rasplakale: oni su otrovali Zdravka Martinovića. 'Svi okrivljenici su znali za opasnost i kakav utjecaj ima na život i zdravlje ljudi', rekla je Renata Miličević, predsjednica sudskog vijeća. Ali su pravilnike i propise, očito, ignorirali. Puna tri mjeseca, prije tragedije iz pogona, umjesto u zrak, ugljični dioksid ispuštan je u kanal za odvodnju. 'Dnevna proizvodnja CO2 je bila nešto viša od sedam tona, a dosezala je čak 22 tone', kazala je sutkinja. Istjecao je i nakon nesreće, pa će pivovarini direktori u zatvor. Mađar Gabor Ligetij, te trojica njegovih niže rangiranih djelatnika tri, a šef fermentacije dvije i pol godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

>> Nakon tri godine presuda za smrt Zdravka Martinovića

Doći pred krivce nakon tri godine, obitelj 64-godišnjeg Karlovčanina, nije mogla. 'Ne idem kraj nje nikada, idem dolje, i neću kraj nje više nikada', rekla je Desanka Martinović, supruga preminulog Zdravka. Baš kao i sudnicu, Desanka izbjegava i karlovačku tvornicu piva. 'Nisam ni vjerovala da će to što ispasti, ništa nisam vjerovala! Meni novac ništa ne znači, meni bi Zdravko značio, a to što su njih osudili, to je valjda pravda takva', kazala je Desanka. Kazna nije sustigla samo pivovarinu petorku. Sud je i tvornicu opalio po džepu s čak tri milijuna kuna.

Miljević se hvatao za glavu

Ne plate li državi odštetu za nepoštivanje zakona tri mjeseca nakon pravomoćnosti presude, novac će im se oduzeti. Prva žena Uprave, koja je došla na suđenje, danas žali zbog svega. 'Ovo je nepravomoćna presuda, moramo je tek pročitati i očitovati se o njoj, a onda ćemo odlučiti o sljedećim koracima', rekla je Monique Peters, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare. Dok oni čekaju sve 'crno na bijelo', odvjetnik Veljko Miljević, od silnih je brojki dobio glavobolju. 'Od presude sam se ulovio za glavu, to znači da sutkinja ne vjeruje znanosti. Ne postoji niti jedan propis u kojem bi CO2 bio opasna i otrovna tvar', rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Karlovačke pivovare.

Sud nije povjerovao ni glavnom inženjeru, pa će i njegova obrana pisati Vrhovnom sudu. 'U vrijeme kad je cijev postavljena tamo, moj klijent nije tamo ni bio zaposlen, sve ovo trpi veliku kritiku', rekao je Željko Olujić, odvjetnik Slavena Siladića. Desanka Martinović ne kritizira, iako ih nitko iz Uprave nikada nije posjetio, pa niti se ispričao. 'Tko bi ti se ispričao? Ako ti netko napravi zlo, tebi će se ispričati? Bogami neće, a ni ne treba, što bi mi se ispričavali što su mi napravili, oduzeli mi njega', rekla je Desanka. Jedno poglavlje za njih je zatvoreno. Iako o tome danas ne žele pričati, sada i sami mogu. U odvojenoj parnici tražiti odštetu od 3,6 milijuna kuna, kako su i ranije najavljivali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene