Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša svjestan je problema sa zagađenjem iz bosanskobrodske rafinerije, no poruka koju je poslao pomalo je konfuzna.


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako su onečišćenja zraka koja stižu iz susjedne države iz rafinerije u Bosanskom Brodu ozbiljan problem i ozbiljno ugrožava kvalitetu života Brođana.

"Već prvi dan kad sam preuzeo funkciju ministra uputio sam dopis resornom ministru Republike Srpske i tražio da se sastanu radne skupine, stručne, koje će pronaći način kako taj problem riješiti", rekao je ministar Zmajlović danas novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon otvorenja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom.

Vezani članci Slavonski Brod Izuzetno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu: "Brođani, izgleda da idemo do potpune katastrofe!" Slika nije dostupna Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

>> 'Neka ministar dođe živjeti u Slavonski Brod pa da vidi kako je ovdje'

Ministar Zmajlović također je rekao kako taj problem nije od jučer i nema instrumenata da ga riješe preko noći. "Ali je učinjeno sve što je bilo moguće, osigurana su sredstva i u Fondu za zaštitu okoliša za izgradnju nove mjerne postaje koja će trebati utvrditi i dokazati stvarni izvor onečišćenja. Izradit će se i katastar onečišćivača koji će isto tako s jedne i druge strane Save trebati detektirati onečišćivače i nakon toga sjesti ponovno sa susjednom državom i naći rješenje. To je ozbiljan potencijalno međudržavni problem i zato poduzimamo i radimo sve da se to otkloni", rekao je.

Dodao je da koncentracija sumporovodika, koja je bila taj dan očitana, nije prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije ona koja ugrožava zdravlje ljudi. "Dakle, ona ugrožava kvalitetu života, ali u ovom trenutku nije opasna za zdravlje ljudi, ali opet predstavlja veliki problem", rekao je ministar Zmajlović.

Na upit novinara hoće li tamo otići, ministar je odgovorio da će otići ukoliko bude potrebno. "Putem inspekcije Ministarstvo je kontinuirano na terenu, prati situaciju. Ukoliko bude posebno incidentnih situacija naravno da ću doći u Slavonski Brod", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju