Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zmajlović o zagađenju u Brodu

'Sumporovodik ugrožava kvalitetu života, ali nije štetan za zdravlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša svjestan je problema sa zagađenjem iz bosanskobrodske rafinerije, no poruka koju je poslao pomalo je konfuzna.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako su onečišćenja zraka koja stižu iz susjedne države iz rafinerije u Bosanskom Brodu ozbiljan problem i ozbiljno ugrožava kvalitetu života Brođana.

"Već prvi dan kad sam preuzeo funkciju ministra uputio sam dopis resornom ministru Republike Srpske i tražio da se sastanu radne skupine, stručne, koje će pronaći način kako taj problem riješiti", rekao je ministar Zmajlović danas novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon otvorenja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi? Slika nije dostupna Zagađenje u Brodu Duspara i udruge od Zmajlovića traže ispriku, nazvali ga licemjerom

>> 'Neka ministar dođe živjeti u Slavonski Brod pa da vidi kako je ovdje'

Ministar Zmajlović također je rekao kako taj problem nije od jučer i nema instrumenata da ga riješe preko noći. "Ali je učinjeno sve što je bilo moguće, osigurana su sredstva i u Fondu za zaštitu okoliša za izgradnju nove mjerne postaje koja će trebati utvrditi i dokazati stvarni izvor onečišćenja. Izradit će se i katastar onečišćivača koji će isto tako s jedne i druge strane Save trebati detektirati onečišćivače i nakon toga sjesti ponovno sa susjednom državom i naći rješenje. To je ozbiljan potencijalno međudržavni problem i zato poduzimamo i radimo sve da se to otkloni", rekao je.

Dodao je da koncentracija sumporovodika, koja je bila taj dan očitana, nije prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije ona koja ugrožava zdravlje ljudi. "Dakle, ona ugrožava kvalitetu života, ali u ovom trenutku nije opasna za zdravlje ljudi, ali opet predstavlja veliki problem", rekao je ministar Zmajlović.

Na upit novinara hoće li tamo otići, ministar je odgovorio da će otići ukoliko bude potrebno. "Putem inspekcije Ministarstvo je kontinuirano na terenu, prati situaciju. Ukoliko bude posebno incidentnih situacija naravno da ću doći u Slavonski Brod", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene