Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stanje sve gore

Količina sumporovodika u Slavonskom Brodu 8 puta veća od granične!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po drugi put u posljednjih tjedan dana u Slavonskom Brodu količina sumporovodika prešla je dopuštene vrijednosti.

Jutros je koncentracija bila čak osam puta veća od granične. Uzrok onečišćenja je rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu, a grad je svim odgovornim institucijama ponovno poslao dopis ne bi li se problem riješio.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Slika nije dostupna "sad je dobro" Dok se jednima smrknulo, drugima je svanulo: Stanovnici Slavonskog Broda konačno udišu čišći zrak

>> Pogledajte kako su se pred građanima 'častili' ministar i gradonačelnik!

Podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga 2012. u večernjim satima izmjerena koncentracija benzena od 17,7 mikrograma po prostornom metru. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 mikrograma po prostornom metru, stoji u obavijesti građanima na službenim stranicama grada Slavonskog Broda. Građanstvo se upozorava i da redovno prati podataka s mjerne postaje.

Mislim da Brođani više nemaju strpljenja. Želimo da ministar i ministarstva ovaj problem ozbiljnije shvate. Najvjerojatnije ćemo početkom sljedećega tjedan o svemu informirati i Europsku komisiju, najavio je Duspara. Inače nakon višesatnih prekoračenja, koncentracija sumporovodika u zraku kasno poslije podne vratila se u okvire graničnih vrijednosti.

Nedavno je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara poslao priopćenje u kojem je izvijestio o dramatičnom rastu zagađenja koje dolazi iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

U Slavonskom Brodu potom je održan prosvjed na kojem se pojavio i resorni ministar Mihael Zmajlović, no jedino što se tamo zbilo bila je prepirka njih dvojice pred građanima i kamerama.

Do incidenta je došlo zbog prethodnih medijskih istupa. Prvo je Zmajlović izjavio kako je već prvi dan kada je preuzeo funkciju ministra uputio dopis resornom ministru Republike Srpske i tražio da se sastanu radne skupine, stručne, koje će pronaći način kako taj problem riješiti, no dodao je i da je koncentracija sumporovodika, koja je bila tada očitana, nije prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije ona koja ugrožava zdravlje ljudi. 'Dakle, ona ugrožava kvalitetu života, ali u ovom trenutku nije opasna za zdravlje ljudi, ali opet predstavlja veliki problem', rekao je ministar, a te riječi dočekane su s osudom kod Duspare, ali i dijela udruga, te su poslali prosvjedno pismo zbog izjave ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da zagađenje sumporovodikom nije štetno za zdravlje ljudi.

Na to je reagirao Zmajlović, rekavši da Duspara manipulira njegovim izjavama. na kraju je došlo i verbalnog okršaja kada su se našli zajedno na prosvjedu građana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene