Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjajna ideja

I slobodno vrijeme provode u školi! Karlovački učenici izrađuju drvenu loptu promjera 1 metar

DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac
DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac Nova Studio
Aktualno Galerija Josip Rendulić osvojio je 3. mjesto na državnom natjecanju u disciplini stolarstvo Josip Rendulić osvojio je 3. mjesto na državnom natjecanju u disciplini stolarstvo Foto: Nova Studio DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac Foto: Nova Studio DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac Foto: Nova Studio DT Kreativci izrađuju drvenu nogometnu loptu DT Kreativci izrađuju drvenu nogometnu loptu Foto: Nova Studio +3 DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac Galerija 1/8 >>
"Mašta je važnija od znanja" – to je moto pod kojim djeluju učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac. Od prvog razreda pa sve do mature imaju mogućnost pohađati praksu kod raznih poslodavaca u županiji, ali prakse ne nedostaje niti unutar škole. Sjajne stvari rade pod Udrugom DT Kreativci.

 

Ova karlovačka srednja strukovna škola pažnju praktičnom radu posvećuje oduvijek. Učenici koriste 16 hektara okoliša oko škole. U području rada šumarstva posadili su 2000 komada biljaka (drveća, grmova). Škola radi već 70 godina i najstarija je šumarska i drvodjeljska škola u Hrvatskoj.

Tamo se obrazuju šumarski tehničari, drvodjeljski tehničari dizajneri, meteorološki tehničari i u trogodišnjem programu stolari i to po jedinstvenom modelu obrazovanja.

DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac Josip Rendulić osvojio je 3. mjesto na državnom natjecanju u disciplini stolarstvo Foto: Nova Studio

Kako bi škola mogla provoditi bilo kakav program praktične nastave, potrebna su određena materijalna sredstva. Iako rade u dobrim materijalnim uvjetima posebno su zahvalni na projektu financiranom od Europske unije.

Zašto bi škola uvijek morala biti unutar zidova?

Sve je počelo 2015. godine kada je Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, uz partnera Društvo za promicanje kulture življenja Zvono uz Kupu dobila sredstva iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Obrazovanje za poduzetništvo i obrt.

Škola je tada dobila 262 810 kuna s ciljem da se unaprijede vještine i kompetencije učenika i kako bi se proširila svijest o poduzetništvu u obrtništvu kod djece i mladih u sektoru prerade drveta.

Projekt je realiziran zahvaljujući izvanrednom među predmetnom suradnjom, kvalitetnom odnosu nastavnika s učenicima i predanosti ciljevima. Najvažnija je održivost projekta. Nakon formalnog završetka projekta, osnovana je udruga nastavnika i učenika DT Kreativci.

"Puno nam je značio Europski projekt jer smo s tim sredstvima imali mogućnost otići na sajam namještaja u Milano što ne bismo mogli da nismo imali sredstva iz projekta. Imali smo mogućnost realizacije nastave izvan učionice za poticanje kreativnosti u okruženju koje kreativno i drugačije. Zašto bi škola uvijek morala biti unutar zidova", rekla je Ljiljana Lozančić, voditeljica projekta.

Učenici u sklopu Udruge DT kreativci djeluju i danas, četiri godine nakon završetka projekta. Prate svjetske trendove u uređenju interijera i oblikovanju namještaja, izrađuju radove koji se potom izlažu na različitim izložbama. Jedna od važnijih aktivnosti koje su učenici provodili i za vrijeme i nakon projekta su radionice za učenike osnovnih škola s ciljem promocije njihove struke. Nastavnici ističu kako učenici moraju imati praksu u srednjoj školi i koliko je važno omogućiti njihovu slobodu i kreativnost. Nastoje naučiti djecu na razmišljanje izvan okvira i na taj način izvući njihov najveći potencijal.

Izrada drvene nogometne lopte

Učenici trenutačno rade i na svom najzahtjevnijem projektu. Izrađuju drvenu nogometnu loptu promjera jedan metar i to je projekt u kojem uživaju generacije učenika. Sve se prvo dizajnira u Fusion programu, koriste se alati za parametarsko modeliranje, oblikovanje, projektiranje, vizualizaciju, animaciju i 3D ispis. Učenici potom upravljaju i CNC strojem kojim je omogućeno slanje programskih naredbi s računala izravno u stroj koji potom obrađuje drvo. Dijelovi za nogometnu loptu izrađuju se jedan po jedan, a izrada jednog dijela traje 45 minuta.

DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac DT Kreativci izrađuju drvenu nogometnu loptu Foto: Nova Studio

Praktičnu nastavu potiče i Europska unija

Osim što učenici stječu nezamjenjivo iskustvo u svojoj budućoj profesiji, voditeljica projekta Ljiljana Lozančić, ističe kako oni kroz Udrugu stječu i životna iskustva.

"Organiziranost, odgovornost, planiranje vlastite budućnosti, razvijaju različite poslovne planove, natječu se na regionalnim natjecanjima na temu poduzetništva", rekla je voditeljica projekta.

Prema svim aktivnostima, projektima i inovacijama jasno je kako je u ovoj školi naglasak na praktičnom radu. Time ova škola slijedi preporuke Europskog parlamenta. Rezolucijom EP-a o godišnjem pregledu rasta za 2019. godinu potiču se sve zemlje članice da ojačaju svoje sustave strukovnog obrazovanja. Europa potiče učenje temeljeno na stvarnim potrebama na tržištu rada, a Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac u potpunosti slijedi ove smjernice".

DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac DT Kreativci - Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac - 5 Foto: Nova Studio

"Prije početka nastave roditelj mora sklopiti ugovor o naukovanju s poslodavcima i možemo se pohvaliti da imamo jako dobro suradnju. Poslodavci su prepoznali potrebe i mogu vam reći da gotovo svakodnevno zovu iz drugih gradova i pitaju imamo li stolare, učenike koji završavaju školu i koji su voljni raditi. Nudi im se posao nakon završetka", rekla je ravnateljica škole, Đurđica Janjanin.

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac uvijek ima otvorena vrata za nove učenike. Nažalost, na razini cijele države zanimanje za strukovne škole sve je manje.

Entuzijazam ovih mladih ljudi vidljiv je svakog dana kada i u svoje slobodno vrijeme dolaze u školu i rade na realizaciji svojih ideja. Svjesni su i da je financijska potpora Europske unije pomogla da se ovaj projekt dogodi i na tom su primjeru naučili koliko europske politike koje se donose u parlamentu znače i 'malom čovjeku'.

Zahvalni su na vremenu i volji nastavnika koji žele s njima svakodnevno raditi i pomoći im da uz teorijsko znanje dobiju vještine koje će im pomoći u daljnjoj karijeri.

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja.

Pročitajte i ovo Studentska razmjena - 7 Studentska razmjena Prilika koju studenti više ne propuštaju! Mobilnost postaje glavni zahtjev mladih Vukovarska gimnazija škola ambasador Europskog parlamenta - 2 Evo kako se to radi! I učenici i predavači! Vukovarski srednjoškolci znaju kako EU politike utječu na njihov život

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene