Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika Vladi

Šuica i Stier: O ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović treba razgovarati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HDZ-ova Odbora za vanjsku politiku Dubravka Šuica i međunarodni tajnik Davor Stier danas su rekli da konsenzus vlasti postoji oko Pelješkog mosta.

Na pitanje kako komentira poziv ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić HDZ-u na konsenzus oko sporazuma Tuđman-Izetbegović, Šuica je rekla da konsenzus postoji oko izgradnje Pelješkog mosta, dok o ratifikaciji sporazuma svoje treba reći struka, jer je to delikatna tema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPORAVAK I OTPORNOST Šuica donijela ''dobar dar'' iz EK, Plenković: ''Jedna smo od šest EU država koje su najbrže ostvarile predviđene reforme'' Slika nije dostupna konzervativna grupacija Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu europskih pučana, imaju i novog predsjednika

>> Pusić: Veliki i Mali Škoj i vrh Kleka su još od 1999. pod jurisdikcijom BiH!

'Izjava jednog ministra BiH, koja može biti okarakterizirana kao ucjena, nije ta oko koje treba postići konsenzus', rekla je Šuica novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Smatra da se Pelješki most može graditi, jer se radi o hrvatskom teritoriju, a kad se radi o međunarodnoj konvenciji o pravu mora, tu je siguran i neškodljiv prolaz. 'Oko gradnje Pelješkog mosta konzensus postoji, a oko ratifikacije ćemo još razgovarati', rekla je.

Stier je naglasio da je HDZ trasirao put za članstvo Hrvatske u EU, a ova Vlada je jedino trebala hodati tim putem i ništa ne pokvariti. 'Nažalost pokazali su da su nesposobni i to učiniti', smatra.

Istaknuo je da izgradnju Pelješkog mosta uopće ne treba vezati s ratifikacijom sporazuma o granici s BiH. Stier je kazao da će se, ukoliko se prihvati logika ucjena, sutra doći ucjena da Hrvatska da šarengradsku ili vukovarsku Adu, jer inače neće postati članica EU.

Napomenuo je da Europska komisija na jesen priprema izvješće u kojem će od Hrvatske tražiti rješavanje svih bilateralnih graničnih pitanja prije otvaranja pregovora. "Mi smo pregovore ne samo otvorili već smo ih uspjeli deblokirati i zatvoriti. Sada ovo vraćanje na situaciju ucjena je potpuno neprihvatljivo", rekao je Stier. Smatra da sada nije trenutak za stavljanje te ratifikacije na dnevni red hrvatskog Sabora, već treba nastaviti otvoren dijalog sa Sarajevom kako bi granica bila pravedna. Naveo je i da ima razloga zašto se ranije nije išlo na ratifikaciju te da postoji sporazum koji se primjenjuje.

Upitana kako komentira izjavu Vladimira Šeksa da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, već teško bolestan, bio doveden u zabludu, Šuica je rekla da je ta Šeksova izjava ishitrena te da se s njom ne slaže. Predsjednik HDZ-ova odbora za pomorstvo, promet i veze Oleg Butković rekao je da je davanje autocesta u koncesiju loša odluka Vlade koju HDZ ne podržava.

Na novinarsko pitanje kako komentira odluku Vlade da izgrađene autoceste daju u koncesiju, Butković je kazao da je Vlada odustala od svih kvalitetnih infrastrukturnih razvojnih projekata kao npr. izgradnja Pelješkog mosta ili autoceste Rijeka - Žuta lokva koje je trebalo graditi po modelu koncesije. 'To je rasprodaja zadnjeg što nam je ostalo', rekao je Butković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene