Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SUH protiv prijedloga da umirovljenici s primanjima većim od 4000 kuna plaćaju zdravstveni doprinos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog da umirovljenici s mirovinama iznad 4000 kuna plaćaju zdravstveni doprinos je neosnovan i tendenciozan, a cilj mu je dodatno smanjiti prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja o čemu svjedoči i mogućnost smanjenja stope doprinosa s 15 na 13 posto, ocijenio je danas predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić.

Mogućnost uvođenja plaćanja doprinosa za tu skupinu umirovljenika objavio je nedavno jedan dnevni list, no ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović ubrzo je to demantirao.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" ZET autobusi Stariji od 65 godina ZET objavio upute: Ovako možete ostvariti pravo na besplatan prijevoz

Krajačić pak ističe kako bi se time dijelu umirovljenika uveo novi, treći namet pa bi, uz porez na mirovinu od 15 posto i prirez od 0 do 18 posto, na mirovinu plaćali i treći porez, čega nema nigdje u svijetu.

'Sa sadašnjim stanjem u zdravstvu nisu zadovljni ni pacijenti niti zdravstveni radnici i zato tražimo pravu reformu i suštinske promjene, te u sklopu toga donošenje osnovnog paketa zdravstvenih usluga', rekao je Krajačić na konferenciji za novinare. 

>> Bogati umirovljenici plaćat će zdravstveno osiguranje

Prema izračunu sindikata, zdravstveni doprinos tako bi plaćalo 60103 umirovljenika koju su mirovinu zaslužili iz radnog odnosa, a iz te brojke su izostavljene sve skupine povlaštenih mirovina, čijih je korisnika također oko 60000. Tako bi bilo obuhvaćeno svega 5,6 posto umirovljenika iz rada budući da njih skoro 95 posto prima mirovinu do 4000 kuna.

Krajačić ujedno smatra da su neosnovane najave poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranje za umirovljenike s višim mirovinama s 50 na 80 kuna, koliko plaćaju zaposleni.

'Za to nema nikave osnove jer dopunsko zdravstveno osiguranje dobro i pozitivno posluje', ustvrdio je Krajačić rekavši kako bi HZZO time godišnje ubrao zanemarivih 21,5 milijun kuna više.

Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske podržava zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika za isplatom božićnice umirovljenicima s obzirom da je to dio koalicijskog sporazuma, a 55 posto umirovljenika prima mirovinu ispod 2000 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene