Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponovna glavna rasprava u 'slučaju Riječke banke' počet će u ponedjeljak, 11. veljače, na Županijskom sudu u Rijeci, jer je od posljednjeg ročišta prošlo više od dva mjeseca, pa suđenje mora biti ponovljeno, kao i već obavljena svjedočenja.


Osim toga, u ponovnoj raspravi sudski će vještak prvi put iznijeti nalaze trećeg vještačenja gubitka u bivšoj Riječkoj banci, a na kraju rasprave očekuje se iznošenje obrane od strane optuženih i njihovih branitelja.

Vezani članci Posljedice potresa - 1 Stubište na ovom zagrebačkom fakultetu toliko je oštećeno da ga istovremeno može koristiti najviše pet osoba: "Izgleda strašno kad je tako ispucano..." Obnove od potresa i dalje nema - 6 Zaboravljena Banovina ne vjeruje obećanjima novog ministra: "Osjećate se kao da prosite, jadni ispadnete"

Tijekom suđenja koje je počelo u travnju 2006. svjedočili su bivši djelatnici Riječke banke i Hrvatske narodne banke, bivši članovi Nadzornog odbora banke i drugi, pa će u ponovnoj glavnoj raspravi oni ili ponovno svjedočiti ili će, što je također moguće, biti pročitani njihovi prijašnji iskazi, potvrdili su na Županijskom sudu.

Nastavak glavne rasprave u 'slučaju Riječke banke' bio je zakazan za 19. studenoga prošle godine, ali je odgođen zbog bolesti zamjenice županijskoga državnog odvjetnika, koja zastupa optužbu.

Sutkinja Ika Šarić odgodila je raspravu na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva i odredila da se glavna rasprava održi od 11. do 15. veljače i nastavi od 18. do 22. veljače.

Nastavak rasprave bio je zakazan za 19. studenoga, pošto je u rujnu prošle godine završilo treće vještačenje gubitka u bivšoj Riječkoj banci, koje je povjereno Hrvatskoj strukovnoj udruzi eksperata i sudskih vještaka.

Prvo je vještačenje proglašeno nevaljanim jer je otkriveno da je sudski vještak Ranko Gavrilović u ožujku 2006. pravomoćno osuđen zbog sklapanja štetnog ugovora u Štedbanci.

U veljači 2007. nevaljanim je proglašeno i drugo vještačenje jer je utvrđeno da su u vještačenju Ferde Biloša u cijelosti prepisani dijelovi nalaza HNB-a o gubitcima u bivšoj Riječkoj banci. 

Trećim, vještačenjem Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka utvrđen je gubitak od oko 96 milijuna dolara, bez uračunatih kamata.

Po optužnici, Riječka je banka od 1997. do 2002. oštećena za oko 97 milijuna dolara, a za kažnjiva djela optuženo je šestero bivših djelatnika.

Prvooptuženi Eduard Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora, bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić i za zloporabu položaja i ovlasti.

Svi optuženici brane se sa slobode, a izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju