Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za 'Riječku banku' odgođeno za veljaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje šestero optuženih da su bivšu Riječku banku od 1997. do 2002. oštetili za oko 97 milijuna dolara danas je odgođeno jer je odvjetnica Katarina Negovetić otkazala punomoć za zastupanje prvooptuženog glavnog dilera Eduarda Nodila, a nastavlja se 1. veljače 2007., doznaje se danas na Županijskom sudu u Rijeci.

Jučer je u tom postupku svjedočio sudski vještak Ferdo Biloš koji je izradio novo vještačenje pošto je ono Ranka Gavrilovića proglašeno nevaljanim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje u slučaju Riječke banke Slika nije dostupna Slučaj "Riječka banka": Traži se treći vještak

Biloš je u nalazu ustvrdio da je banka oštećena za ukupno 97,6 milijuna dolara, a gubici su stvarani deviznim arbitražama, najviše tzv. diferencijalnim arbitražama. Devizni je diler Nodilo na dan trgovao višestruko većim svotama nego su bile odobrene unutarnjim pravilnicima banke, jednom i sa 100 milijuna eura.

Obrazlažući razliku između gubitka koji je on utvrdio ( 97,6 milijuna dolara) i gubitka koji je utvrdio vještak Gavrilović (oko 87 milijuna dolara), Biloš je rekao da je "vjerojatno riječ o datumu valutiranja gubitaka".

Gavrilovićevo vještačenje proglašeno je nevaljanim kad je otkriveno da je on u ožujku ove godine bio pravomoćno osuđen zbog sklapanja štetna ugovora u Štedbanci.

Za kažnjiva djela, kojima su oštetili bivšu Riječku banku, optuženo je šestero bivših djelatnika. Prvooptuženi Nodilo tereti se za sklapanje štetnih ugovora, bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora, a Štokić i Perožić još i za zloporabu položaja i ovlasti.

Optužnica u "slučaju Riječke banke" podignuta je u ožujku 2003.,
dorađena u prosincu 2004., a suđenje je počelo u travnju ove godine. Svi optuženici brane se sa slobode, a izjavili su da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene