Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju Fimi media svoju obranu iznosio je drugooptuženi Mladen Barišić.


'Sanadera sam upoznao 1992. godine. Deset godina se nismo vidjeli. Angažirao me 2002. godine nakon smrti moje supruge kazavši da ću tako lakše prebroditi tragediju. Počeo sam raditi u odboru za marketing i svi su bili zadovoljni mojim radom. Nakon pobjede na izborima 2003. postajem rizničar stranke. Sa Sanaderom sam imao dobar odnos. Sad vidim da nismo bili prijatelji. Bio sam mu lojalan kao predsjedniku i očito dobar izvršitelj. Donosio sam novac, a nikad nisam odlučio kako će se taj novac trošiti. Ni na jednom računu nema mog potpisa', ispričao je Barišić.

Vezani članci Ivo Sanader u sudnici Vrhovni sud u petak i ponedjeljak odlučuje o žalbama na presudu u slučaju Fimi media Ratko Maček Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio"

'Nšta nisam napravio na svoju ruku'

'Nisam imao ovlasti potpisivati račune pa čak ni zahvalnice. Ja i Sanader smo razgovarali kako osigurati kontinuirano financiranje stranke. Razmišljali smo o puno opcija. Predložio sam da bi mogli raditi preko agencije Fimi medija, a Sanader je to prihvatio. Fimi medija je i prije pomagala stranci i to nije naplatila. Dio sredstava od zarade išao bi za stranku. Dio stranačkih računa smo plaćali računom, a dio gotovinom. Tu gotovinu sam ja nabavio. Ja sam bio toliko discipliniran i predan da ništa nisam napravio na svoju ruku. Odgovarao sam samo predsjedniku i sve što mi je naložio besprijekorno sam izvršavao. Nikad nisam zakazao i zato sam imao takvo Sanaderovo povjerenje', rekao je Barišić.

Govoreći o svojoj ulozi glavnog rizničara HDZ-a, Mladen Barišić je rekao da je postojala potreba za kontinuiranim financiranjem stranke jer postojeća nisu bila dovoljna, pa se došlo na ideju da se ta dodatna sredstva osiguraju kroz marketing. 'Predložio sam Fimi mediju na što je Sanader pristao', rekao je Barišić te dodao da se Fimi media nije trebala natjecati s drugim agencijama za posao kojih je puno napravila i to bez faktura.

Što se tiče odlazaka u Sanaderovu kuću i Vladu, Barišić tvrdi, da je uvijek bio pregledavan. Rekao je, dodaje, Sanaderu da nije dobro da njegova torba ide kroz rendgen jer se sve vidi. Sanader je potom odmah dao nalog da ga više ne pregledavaju . 'I nisu me pregledavali. Zato me i nema u knjizi evidencije. Kad sam dolazio kod njega u kuću, nitko me nije evidentirao', rekao je Barišić.

Kupovina blindiranog BMW-a

'Marijan Primorac mi je donio novac, 300.000 eura za kupnju BMW-a. Otišli smo u Njemačku i gotovinom platili auto. Bili smo u tvornici, vidjeli crni blindirani BMW, rekli da nam odgovara, ali da ga moraju prebojati u sivu boju. Oni su to uradili, mi smo preuzeli auto i dovezli ga u Hrvatsku. O kupnji drugog BMW-a znam jako malo', ispričao je Barišić. Dodaje kako je telefonskim putem od Sanadera dobio nalog da kupi takav auto.

Prisjetio se Barišić i kako je uoči parlamentarnih izbora 2007. godine iz vodstva stranke poručeno kako izbori nemaju cijenu i da se svi moraju angažirati, a tada je došlo i do sastanka s predsjednicima uprava javnih poduzeća u Banskim dvorima na kojem je sugerirano da sve ide preko Fimi medije.

Barišić je nabrojio od koga je sve dobivao novac. 'Fimi medija je puno radila, a ja sam stalno morao tražiti novac. Sanader je od mene tražio da mu moram sve reći i da on mora sve znati. Izbori 2007. su bili ključni i nije se pitalo za cijenu. Famozni sastanak u Vladi s direktorima javnih poduzeća je sazvan zbog toga što Fimi medija nije imala posla. Sastanak je kratko trajao s porukom: Javite se Barišiću. I svi su me zvali. Oni su dobili zadatak koji su morali izvršiti kao i ja. Gospodarstvenici su meni dolazili da im objasnim o čemu se radi i što moraju napraviti', rekao je Barišić.

Barišić je ispričao kako je Ivo Sanader prilikom predavanja vlasti Jadranki Kosor u srpnju 2009. godine, na sastanku na kojem je bio i on, rekao kako se izbori dobivaju s 2/3 sredstava 'ispod stola', i 1/3 sredstava 'na stolu'

Čudi se Barišić i da se Jadranka Kosor ne sjeća sastanka kada je preuzela premijersku dužnost, a koji je on shvatio kao upoznavanje s načinom na koji se stranka financira. Barišić je tada rekao da je u crnim fondovima ostalo još dva milijuna kuna i 300.000 eura, na što je Sanader rekao Kosor da se izbori dobivaju s dvije trećine sredstava ispod stola.

Suradnja s medijima

'U stranci je prevladavalo mišljenje da nemamo medija i da smo zato na udaru. Radi pokušaja ulaženja u medijsku sferu, kupili smo 'Hrvatski list' u Zadru za 415.000 eura i osječku televiziju za 300.000 eura', rekao je Barišić dodajući kako je HDZ surađivao i sa televizijom Z1.

'Što se tiče kupovina slike i svjedoka koji su rekli da ja nisam išao u galeriju. Ja samo bio u Gradu subotom i čekao poziv da mi kaže koga treba zvati na kavu i ručak. Svaku subotu smo išli u galerije i ja sam uvijek bio u tom društvu. Gledali smo slike i ako bi nešto trebali kupiti ja bih došao drugi dan, platio sliku i onda bi ih osiguranje prevezlo gdje treba. Osobno sam odnio 500.000 kuna predsjedniku Stranke umirovljenika Vladimiru Jordan', ispričao je Barišić.

Prstaci na stolu u vrijeme zabrane izlova

'Konzultanti za predizbornu kampanju iz Irske su imali ugovor sa strankom 15.000 eura mjesečno, a još 15.000 eura u gotovini svakog mjeseca. Franji Bilaveru sam platio 25.000 eura isto u gotovini. Marici Glavaš sam svaki mjesec morao davati u kešu razliku u plaći i troškove smještaja. Milijun i 200 tisuća kuna sam isplatio HDZ-u 1990. i to u Tučepima. Bili su veliki prstaci na stolu toga se sjećam jer me bilo strah da ih ne slikaju jer je to bilo protuzakonito. Otišao sam u sobu i dao novac. Uvijek sam u torbi ima novaca i uvijek sam dao kad je trebalo. Dojkiću, dečku od Sanaderove kćeri sam nabavio sponzorski BMW', rekao je Barišić.

'Nakon što smo Thompsonu i svećeniku isplatili 515.000 eura, oni se žalili da fali 8.000'

'Što se tiče pjevača, svi su dolazili kod mene u carinu, a tamo nije bila škola pjevanja. Dogovor je bio blokirati pjevače da ne pjevaju za druge, a ako trebaju, da pjevaju samo za nas ili da budu u pričuvi', kaže Barišić. Ispričao je kako je Thompsonu isplaćeno više od 500.000 eura da ne pjeva ni za koga tijekom kampanje.

'S Thompsonom je bilo dogovoreno da će mu se osigurati 150 do 250.000 eura za kupnju zemljišta na Vrhovcu. Jednog dana su došli on i fratar Slaven Milanović Litre i rekli da to košta 515.000 eura. Sanader je odobrio plaćanje toga. Dva su puta bili kod mene, drugi put sam im dao iznos. Sutradan me nazvao svećenik Litre i rekao da fali 8.000 eura i da će doći po njih. Rekao sam to Sanaderu koji se zgrozio, ali smo im isplatili novac', kaže Barišić.

'Što se tiče odijela. Točno je da su nabavljana u Italiji. Prijatelj iz Italije se sam ponudio da Sanaderu nabavlja odijela. Došao je i uzeo Sanaderove mjere i sašio odijela', kaže Barišić.

'Dva milijuna eura koje sam dostavio u stan kod Sanadera u Kozarčevoj ulici. To je moj vozač i potvrdio. Prvi puta je bila prisutna supruga, ne znam je li znala o čemu se radi. Drugi puta Sanader je bio sam. Novac je bio u koferu, kojeg sam nakon što sam ostavio novac kod Sanadera dao vozaču i rekao da radi s njim što želi. Meni je Sanader rekao da je to novac za lobiranje u EU, odnosno, za brži ulazak u Europsku uniju', rekao je Barišić.

'Ispričavam se'

Barišić na kraju kaže da je svjestan da se nije ponašao kako treba, ali bila su takva vremena. 'Ispričavam se svima koji su zbog mene i mog ponašanja ispaštali i imali neugodnosti', kaže Barišić.

Podsjetimo, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, kao i većina optuženika u slučaju Fimi media, osim bivšeg premijera Ive Sanadera, Ratka Mačeka i HDZ-a, priznao je krivnju, odnosno da je na nalog bivšeg premijera izvlačio novac iz državnih poduzeća za potrebe crnog stranačkog fonda.

Na samom početku suđenja branio se šutnjom, no prikazane su USKOK-ove snimke njegovih iskaza koji su se čitali u sudnici.

'Stvarnost je bila da sam ja zapravo bio samo poštar, prenosio sam poruke od Ive Sanadera', priznao je tako Barišić u USKOK-u da je Sanaderu novac dva puta donio kući, ukupno dva milijuna eura, te da mu je on tada rekao da mu novac treba za lobiranje u EU.

>> Pogledajte Sanaderov iskaz USKOK-u

Sanader je u svojoj obrani upravo najviše prozivao Barišića, koji ga, tvrdi, lažno tereti kako bi spasio sebe. 'Izgleda da u Hrvatskoj samo treba reći dao sam Sanaderu novac i više ništa ne moraš dokazivati. 19 puta je dao iskaz, ali ne u roku od mjesec dana nego u godinu dana. Zašto? Zato jer kako je USKOK-u nešto trebalo, on je rekao dođi ti prijatelju ovamo i reci još nešto', tvrdi Sanader. (A.J. / I.D. / Media Servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju