Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Gotovini, Čermaku i Markaču treba suditi u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u Splitu da Hrvatska ima pravo tražiti da joj se prepusti suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču budući da je hrvatsko pravosuđe dokazalo da je sposobno voditi i najkompliciranije postupke.

Rekao je kako se pred hrvatskim sudom treba provesti i postupak protiv "vukovarske trojke", dodajući da se optužnica protiv Šljivančanina, Radića i Mrkšića kad je Tužiteljstvo preuzela Carla del Ponte svela samo na zločin počinjen na Ovčari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miran i dostojanstven skup Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Mesić je na novinarska pitanja o suđenjima u svjetlu sramotne presude "vukovarskoj trojki" odgovarao nakon posjeta NATO-ovoj vježbi "Noble Midas".

Naše je pravosuđe već pokazalo da može voditi takve postupke i ako mu je prepušteno suđenje Ademiju i Norcu, koje se odvija prema svim pravilima elementarnog prava kakva vladaju u demokratskim zemljama, imamo puno pravo tražiti da se postupci protiv Gotovine, Čermaka i Markača vode pred hrvatskim pravosuđem, kazao je predsjednik Republike.

Imamo pravo ići u akciju, koju trebaju voditi institucije, i
formalizirati takav zahtjev s uvjerenjem da sve te postupke mi možemo voditi i da pravda bude zadovoljena.

Ustvrdivši kako se pred hrvatskim sudom treba provesti i postupak protiv "vukovarske trojke", predsjednik je podsjetio kako je prva haaška optužnica protiv Šljivančanina, Radića i Mrkšića bila puno šira i teretila ih je za tri vrste kaznenog djela, a kada je tužiteljstvo preuzela Carla del Ponte sve se svelo samo na jedno djelo - za zločin počinjen na Ovčari.

"Zarobljavanje civila, odvođenje u logore, mučenje i ubijanje civila i zarobljenika i izvan Ovčare te rušenje grada, sve to ovom optužnicom nije obuhvaćeno", rekao je Mesić.

Sada se može očekivati samo da drugostupanjski sud pojača ove sramotne kazne za djela koja su počinjena, ali samo za Ovčaru.

Tko je zakazao, veliko je pitanje, dodao je, i ne može se vratiti
propuštena prilika da ih se optuži i za ostala kaznena djela pred
Haaškim sudom. Međutim, ustvrdio je, naše tužiteljstvo, koje je
pokrenulo postupak, može koristi i materijale koje ima Haag kako bi im sudilo hrvatsko pravosuđe.

Na upit smatra li da je takva presuda "vukovarskoj trojci" bila dio
namjernoga plana Haaškog suda, odgovorio je kako to ne vjeruje, niti bi ulazio u ocjenjivanje slobodne sudačke procjene, ali da mu se čini da krivnju treba tražiti u haaškom Tužiteljstvu.

"Meni se čini da su smatrali da je dovoljno dokazati taj stravičan
zločin na Ovčari da pravda bude zadovoljena. Pretpostavljam da su u Tužiteljstvu smatrali da je to dovoljno", rekao je Mesić ističući kako se ispostavilo da je krivcima dovoljno dokazati da taj dan nisu bili na Ovčari, premda je zločin pripreman puno ranije.

"Više se radi o previdu nego namjeri, ali u suštini ne znači ništa,
jer rezultat je nepravda", zaključio je predsjednik Mesić.

Glede navodna sukoba između njega i premijera Ive Sanadera oko toga tko će govoriti pred Generalnom skupštinom UN-a, predsjednik Mesić je odgovorio kako "nema nikakva sukoba" te da on ne inzistira ni na čemu osim što traži da se dogovaraju o pristupu i strategiji u pitanjima oko Haaškog suda.

"Ne inzistiram ja ništa, već samo stavljam određene primjedbe, a to je da se moramo dogovarati kada idemo u jednu ovakvu misiju. Nema nikakvih neriješenih pitanja", kazao je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene