Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalmetin vozač ne osjeća se krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ne osjećam se krivim", izjavio je Danijel Miočić, bivši vozač ministra Kalmete, na Općinskom sudu u Karlovcu.

Ni jedan od sedam okrivljenika za pokušaj iznude cetingradskog poduzetnika Miće Valentića nije danas
na prvoj sudskoj raspravi Općinskog suda u Karlovcu priznao krivnju, a Danijel Miočić i Marko Grzunov iskoristili su zakonsku mogućnost da svoju obranu iznesu prije dokaznog postupka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proširuje se istraga u slučaju "Kalmetin vozač" Slika nije dostupna Kalmetin vozač prije natječaja znao za obnovu cesta

Glavna rasprava za kazneno djelo iznude u pokušaju počela je čitanjem optužnice. Općinska državna odvjetnica Gordana Križanić kazala je da su okrivljenici Danijel Miočić, Elvis Lučić, Marko Grzunov i Genc Daka, u nakani da pribave znatnu imovinsku korist, ozbiljnom prijetnjom prisiljavali Miću Valentića na isplatu 460.000 kuna.

Ostali okrivljenici Nikola Valentić, Damir Zelić i Marko Pavić terete se da su namjerno, kako bi pribavili imovinsku korist, pomagali da se ozbiljnom prijetnjom prisili Valentića na isplatu novca.

Miočić, bivši vozač ministra Božidara Kalmete, je u svojoj obrani rekao da je razgovarao sa svojim kumom Zadraninom Elvisom Lučićem o njegovu potraživanju nekih dugova, "ali da Lučić boluje od PTSP-a zbog čega ima psihičkih ispada", pa ga nije shvaćao posebno ozbiljno.

Na pitanja je li kao zaposlenik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka znao za natječaj za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Cetingradu, za koji posao je bio zainteresiran Valentić, Miočić je rekao da "za natječaj nije mogao znati, jer je to mega ministarstvo, te da kao vozač ministra ne zna ni tko vodi natječaje".

Marko Grzunov je u obrani rekao da poznaje samo Marka Pavića i Genca Daku (obojica iz Zagreba), te da je od "Pavića čuo da Valentić ima neke dugove nekim ljudima iz Zadra".

Rekao je i da je sa svojim dobrim prijateljem Gencom pošao u Cetingrad uvjeriti se postoji li taj dug i kani li Valentić platiti
taj dug, jer on "zna povremeno otkupiti neki tuđi dug".

Obrazložio je da mu se "to isplati", jer on dobro stoji i može
pričekati dužnika, a može pod dug uzeti i neku nekretninu jer se agencija u njegovu vlasništvu bavi kupoprodajom nekretnina.

"Da me policija u civilu nije uhitila čim sam došao u dvorište Miće Valentića i rekao da sam došao radi duga od 460.000 kuna, vidjeli bi da nemam loše namjere, nemam namjeru primijeniti silu, niti neku nezakonitu radnju", rekao je Grzunov. Za Daku je rekao da nema ništa s tim poslom, jer ga je samo zamolio da ga odveze u Cetingrad, jer kao trgovački putnik poznaje cijelu Hrvatsku.

Valentić je kao oštećenik rekao da ga je rođak Nikola Valentić
spojio s Elvisom Lučićem, da se s njim dogovorio da će mu dati 10 posto od ugovorena posla ako mu pomogne u vezi s natječajem, ali da se Lučić nakon tog dogovora više nije javio. Tek kada je posao dobila tvrtka "Ceste Karlovac" i za kooperanta uzela Miću Valentića, Lučić je počeo tražiti novac.

Valentić je prepričao više telefonskih poziva u kojima je odbio
Lučiću platiti 460.000 kuna, jer se on i nije htio pojaviti na
sastanku nakon prvog dogovora, pa se Valentić nije ni javio na natječaj Ministarstva. Ustvrdio je da je Lučić rekao: "Ima i drugih načina, i reci svojoj obitelji laku noć, jer znaš što ih čeka, pobit ću ih", te dodao "tvoj sin više ne će voziti BMW".

Policija je po nalogu Istražnog centra zakonito snimala dio
međusobnih telefonskih razgovora okrivljenika. Sutkinja Sanda Janković najavila je da će ovih dana biti uspostavljeni tehnički uvjeti da se u sklopu glavne rasprave preslušaju snimke.

Sudska rasprava počela je danas u sudnici sutkinje Janković na Općinskom sudu, ali je zbog velikog broja okrivljenika i njihovih odvjetnika, te velika zanimanja medija popodne održana u velikoj dvorani Županijskog suda u Karlovcu. Ondje će se održati i sljedeće rasprave 11., 12., 15. i 16. ovog mjeseca. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene