Osumnjičenom za trostruko ubojstvo iz Splita Filipu Zavadlavu određen je istražni zatvor, ali je zbog psihičkog stanja poslan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Proglašen je raspravno nesposobnim.

Galerija


Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu. Sumnjiče ga za tri kaznena djela teškog ubojstva i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine. 

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst" Filip Zavadlav Gotov toksikološki nalaz: Filip Zavadlav u krvavom pohodu Splitu bio je drogiran?

Na društvenim mrežama pojavljuju se grupe podrške trostrukom ubojici, skupljeni su i novci kojima je angažiran odvjetnik Branko Šerić.

O psihičkom stanju Zavadlava ovisi kakav će biti konačan sudski epilog. Za sada su sudski stručnjaci psihijatri procijeniti da nije raspravno sposoban što znači da ne može odgovarati, slušati i shvaćati što mu govori sudac istrage ili njegov odvjetnik.

Ono što slijedi i kako bi se Zavadlav mogao braniti, za Dnevnik Nove TV objasnio je prof.dr. Špiro Janović, specijalist psihijatar, sudski vještak.

Osumnjičenog će dovesti u zatvorsku bolnicu, kakva je procedura?

Procedura je vrlo jednostavna. Kada se netko proglasi raspravno nesposobnim, dužnost je zatvorske bolnice da mu pomogne, da ga uputi na put ozdravljenja do te mjere dok ne bude sposoban pratiti proces i sudjelovati u procesu. To je osnova njegova dolaska u zatvorsku bolnicu.

On je sada raspravno nesposoban, što ako se dokaže da je i u trenutku počinjenja djela bio neubrojiv? Što se tada događa?

Biti raspravno nesposoban ne prejudicira činjenicu da je on u momentu činjena djela bio neubrojiv i nije znao što radi te da nije bio sposoban upravljati svojim reakcijama. Čovjek može postati raspravno nesposoban i zbog šoka nakon počinjenog djela, kada vidi što je napravio. To je nešto što se tek treba utvrditi.

Što će se dogoditi? Kada stanje osobe bude dovoljno dobro, da mu više nije potrebna neposredna liječnička pomoć u zatvorskoj bolnici, koja je bolnica kao i svaka druga, ali nije pri Ministarstvu zdravstva nego je pri Ministarstvu pravosuđa - takva osoba najčešće onda u sklopu tog procesa ide u jednu od specijaliziranih forenzičkih ustanova.

U Hrvatskoj je to najčešće Zavod za forenziku u Klinici za psihijatriju Vrapče, i tamo ekipa stručnjaka psihijatara podrobno procjenjuju kakav je bio u momentu počinjenja djela.

Dogodilo se nešto što se odavno nije dogodilo - osnovana je Facebook grupa koja je brojala gotovo 20.000 članova koji otvoreno daju potporu osumnjičenom za ubojstvo. Što nam to govori?

To je možda nešto što je još začudnije i opasnije od samog ovog slučaja. Dakle, uvijek postoji tendencija da se pojave vigilanti, danas socijalne mreže dovode do pojave socijalnih vigilanata ili digilanata, kako se zovu u struci - ljudi koji zahtijevaju brzu pravdu, pravdu odmah i koji su radikalni, ne osvrću se na mogućnost da postoji upliv drugih stvari, ovdje oni govore u prilog osobi koja je uzela pravdu u svoje ruke što je apsolutno neprihvatljivo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr