Ubojstvo mladića (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Ubojstvo mladića (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U nastavku suđenja za ubojstvo Ivana Mate Blaževića, 23-godišnjeg torcidaša, ispitano je nekoliko svjedoka.


Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje za ubojstvo mladog Ivana M. Blaževića zvanog Blato. Za ubojstvo je optužen Nikola Gusić Janjić (25).

Vezani članci Četvrtooptužena u slučaju mali Agrokor Nicole de Rossi De Rossi iznijela obranu: "Todorić je za mene bio apsolutni autoritet i nisam sumnjala u njegov potpis. Ovo suđenje me uništilo" Sandra Zeljko iznjela obranu u predmetu Dnevnice - 1 Zeljko: "O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića"

Nikola Hasan (27) bio je dobar prijatelj ubijenog, a znao je i Gusića Janjića. 11. kolovoza 2017. godine u kafić Reket u Stobreču je došlo 15-ak navijača, dvije cure koje su bile u lokalu su im puštale muziku i atmosfera je bila divota, kazao je Hasan.

''Pozdravio sam ga s 'di si, imenjače', kratko sjeo s njima za stol i porazgovarao. Poslije me Blato pitao 'odakle mu je poznat', a kada je Nikola nakratko izašao iz kafića, otišao sam s njim. Pokazao mi je veliki nož ispod majice, drška mu je bila do prsiju i rekao 'nemoj da mi se netko približava'. Kasnije mi je opet Blato rekao da mu se Nikola mora ispričati, a kad sam otišao pitati Gusića Janjića o čemu je riječ, kazao mi je da zna kako mu se treba ispričati, kako zna da je kriv i da se mogu sutra naći na kavi. Utoliko je Nikola izašao vani, netko je povikao 'eno ga bježi!'. Svi su potrčali van, nisam mogao zaustaviti Blatu ni ostale'', rekao je.

U šoku zbog gubitka prijatelja bio je i Damir Omrčen (20), ustvrdivši kako boljeg momka od Blata nikad nije upoznao, koji ne samo da nije sudjelovao u tučnjavama nego, ako bi se koja i dogodila, pokušavao je smiriti situaciju. Njegov iskaz je međutim bio nešto drugačiji od Hasanovog.

Tvrdi kako djevojke i dva mladića koje su zatekli u kafiću nisu htjeli puštati pjesme koje bi njihova skupina “naručila”. Pa tako ni “Prvu ljubav”, što je zaželio Blato, već su ih ignorirali.

''Čuo sam kako Blato govori 'oću da mi se ispriča!'. Kako sam bio vani, na terasi kafića, tada nisam znao pojedinosti, samo znam da su odjednom svi izašli i krenuli makadamskim puteljkom prema zidiću. Dok sam se progurao do Blata, vidio sam veliki nož u desnoj ruci, mladić je vikao 'ja sam ubojica!', a Blato se srušio. Nisam vidio trenutak kada je uboden. Pokušavao sam majicom zaustaviti krvarenje, održavali smo ga u svjesnom stanju dok nije došla Hitna pomoć. Do svađe možda ne bi došlo da su htjeli ispuniti glazbene želje. Tek poslije sam doznao da se ona isprika odnosila na neki prethodni konflikt'', ispričao je Damir.

O tom ranijem sukobu nešto više je znao Zvonimir Lovrić: “Dogodilo se to na Veliki Petak, kada je skupina momaka krvnički cipelarila Antu Prološčića zvanog Šerif. U pomoć mu je pritekao Gusić Janjić, i mene su napali kada su shvatili da sam s njima... Bili su organizirani i uigrani, čekalo ih je auto s kojim su otišli.”

Svjedok nije kazao zbog čega je došlo do te tučnjave. Na kraju je pred sucem Vladimirom Živaljićem (pokazao je veliko razumijevanje i suosjećanje prema mladićima koji su svjedočili nasilnoj smrti prijatelja) potiho rekao kako je par dana prije ubojstva Blata pričao s jednim iz te ekipe od kojeg je doznao kako “planiraju osvetu za tučnjavu”.

Nije znao imena niti nešto konkretnije pa taj dio nije ušao u zapisnik. Tučnjava dva dana prije Uskrsa već se u iskazima ranijih svjedoka spominjala kao uzrok netrpeljivosti – Blato je bio u skupini, a Gusić Janjić je “potegao” nož, što je navodno bio razlog za ispriku.