Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Nekretninu u Planinskoj vještačit će Građevinski fakultet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moj nalaz je profesionalan, a Krtalićev je samo mišljenje bez dodatnih objašnjenja, rekao je na sudu vjšetak Davorin Štengl.

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska na Županijskom sudu suočeni su građevinski vještaci koji su različito procijenili spornu nekretninu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Vještak u slučaju Planinska: Cijena zemljišta precijenjena čak četiri puta

Obojica su ostala kod svog ranijeg nalaza.

Štengl je na sudu rekao da ostaje pri svojoj procjeni da je vrijednost zemljišta 520 eura po kvadratu, kao i da ga čudi što je kolega Krtalić radio korigiranu ponudu.

'Moj nalaz je profesionalan, a Krtalićev je samo mišljenje bez dodatnih objašnjenja', rekao je Štengl i zaključio da u cijelosti ostaje kod svoje procjene.

Krtalić je rekao da je u nalazu u obzir uzeo buduću gradnju jer nekretnina vrijedi onoliko koliko se može dobiti njezinim gospodarenjem.

I danas je Sanader zaradio upozorenje sutkinje koja mu je poručila da joj ne upada u riječ. 'Jeste vi Krtalić', rekla mu je.

Novo vještačenje napravit će Građevinski fakultet

Nakon što su dvojica vještaka iznijela različite procjene vrijednosti nekretnine u slučaju Planinska, zagrebački Županijski sud odredio je da će novo vještačenje napraviti zagrebački Građevinski fakultet.

Treće mišljenje neovisne ustanove tražila je obrana prvoptuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, optuženog da je primio 17 milijuna kuna provizije od kupoprodaje nekretnine u Planinskoj, koju su Mesnice Fiolić navodno po višestrukoj cijeni 2009. prodale Ministarstvu regionalnog razvoja.

'Šteng je grubo pogriješio'

Krtalić, koji je saslušan na prijedlog obrane, u utorak je pokušao osporiti ranije procjene vješataka Davorina Štengla koji je rekao da je sporno zemljište procijenjeno čak četiri puta iznad realne vrijednosti.  Krtalić, među ostalim, tvrdi kako je Štengl grubo pogriješio kada u obzir nije uzeo potencijalnu vrijednost zemljišta što bi procjenu učinilo 263 posto većom.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi su Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine. Vještak Mate Bitanga, koji je prije kupoprodaje radio procjenu za Inžinjerski biro, cijenu četvornog metra zemljišta procijenio je na 1990 eura.

Na klupu za svjedoke danas je sjeo i Sebastijan Vukušić koji je ispričao da mu je njegov tadašnji poslodavac Fiolić nakon izlaska iz istražnog zatvora rekao da nije meta on nego Sanader. Vukušić je također kazao kako mu je Fiolić rekao da je novac od prodaje nekretnine potrošio na izgradnju kuće za sina.

Sanader i Mlinarević odbacuju krivnju za malverzacije kojima je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Suoptuženi Fiolić priznao je da je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju od prodaje nekretnine.

Optužbe je priznao i bivši Sanaderov ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene