Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POD NAPADOM MINOBACAČA

"Povlačili smo se preko livada, prolazili uz korito rijeke samo kako bismo se zaštitili''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica bivših bjelovarskih policajaca su na splitskom Županijskom sudu, na suđenju Draganu Vasiljkoviću za ratni zločin, posvjedočili kako su 1991. glinsku policijsku postaju napali rezervisti bivše JNA, a dvojica od njih su čuli da je napad predvodio Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan.

Bjelovarčanin Darko Kruljac (51) ispričao je kako je zajedno s još nekoliko kolega u srpnju 1991. bio poslan u Glinu. Bili su naoružani kalašnjikovima i pištoljima s nekoliko stotina metaka, a neprijatelj ih je napao minobacačima i tenkovima, nakon čega su se krenuli povlačiti.

"Povlačili smo se preko livada, prolazili uz korito rijeke samo kako bismo se zaštitili. Osobno nisam svjedočio trenutku kada je iz tenka ispaljena granata, no znam ljude koji su bili ranjeni od granate ispaljene iz tenka. U glinskom parku je bilo pet ili šest tenkova, no koliko znam, nisu pucali prema policijskoj postaji", kazao je Kruljac. Upitan zna li tko je rukovodio napadom na Glinu, odgovorio je kako je čuo da su to bili kapetan Dragan i čelnik srpskih pobunjenika Milan Martić.

"U Glini smo vidjeli tenkove JNA"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna protjeran iz Hrvatske Osuđen za ratni zločin: Kapetan Dragan pušten iz zatvora Slika nije dostupna odvjetnica najavljuje žalbu Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: ''Lepoglavu uspoređuje s nacističkim logorom i stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa''

Robert Hajdić (47) iz Velikog Grđevca kazao je kako nema neposrednih saznanja tko je predvodio napad na Glinu, ali je čuo da je to bio Vasiljković. S dijelom hrvatskih policajaca bio je raspoređen u mjestu Jukinac, u napuštenim kućama, a kada su stigli u Glinu vidjeli su tenkove JNA. Nasuprot njima prvo su, kaže, bili mladi ročnici JNA s kojima su bez problema komunicirali, no kasnije su zamijenjeni rezervistima koji su po njima pucali, a napadnuti su i tenkovskim te minobacačkim granatama.

"Pucali su rezervisti, a ne ročnici"

"Znam da su na nas pucali rezervisti, a ne ročnici. To tvrdim zato što su nam tijekom razgovora ročnici rekli da nikada, po nikakvoj naredbi, ne bi pucali po nama", rekao je Hajdić.

I njegov suborac Ivica Tanjić (56) posvjedočio je da su u to vrijeme u Glini bili ročnici JNA, no nije znao reći tko je rukovodio napadom. Tijekom napada na policijsku postaju u Glini bio je ranjen, pa tijekom povlačenja nije mogao plivati rijekom.

"Neprijatelji su nadirali s više strana. Tijekom napada u mojoj je grupi bilo troje ranjenih, među kojima sam bio i ja. Napad je bio tako jak da smo bili prisiljeni povlačiti se. Prilikom povlačenja naišli smo na civile, koji su nam pomogli da dođemo na pravi put i tako se spasimo. Srećom, naposljetku nitko iz moje grupe nije poginuo, ali jest jedan momak iz druge grupe", izjavio je Tanjić.

Dragan Vasiljković optužen je da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu srpskih paravojnih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Među ostalim, tereti ga se da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada ubijeni su i ranjeni civili, među njima i jedan strani novinar, mještani su natjerani u bijeg, pljačkana je njihova imovina te oštećeni i uništeni civilni objekti.

Suđenje se nastavlja u srijedu iskazima novih svjedoka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene