Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavak suđenja

Horvatinčić: "I ranije sam padao u nesvijest. Vjerojatno je to bila sinkopa... Pomagat ću toj obitelji dok sam živ"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Šibeniku nastavljeno je suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću iz kolovoza 2011., u kojoj su poginuli supružnici Salpietro, Marinella i Francesco.

Nakon ročišta Horvatinčić je kazao da mu je jako žao što se ovo suđenje vodi već osmu godinu te da bi bio sretan da je sve okončano ranije.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

"To nije zbog mene, znate da sam bio na dvije teške operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano suđenje. Uvijek kažem da mi je jako žao zbog ove nesreće, neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Bio sam sudionik toga (nesreće, op. a.). Ja sam tu na raspolaganju da sjednemo i čak pojačamo onu financijsku odštetu koja se dogodila. Ja sam na liniji pomoći toj obitelji dok sam živ."

Kazao je o da o tome je li bilo sinkope ne odlučuje ulica, "tu je sudsko vijeće, moji branitelji, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem".

Dodao je kako je u godinama prije nesreće nekoliko puta morao zatražiti hitnu pomoć zbog nesvjestice. "Na gradilištu mi se pojavila nesvjestica, pao sam na stol i razbio desno staklo (naočala, op. a.). Došao sam na hitnu i budući da svi znaju da sam radoholičar i radim 15 sati dnevno već 50 godina, doktorica mi je napisala to sve zbog čega sam se javio i kazala: 'Idi se naspavaj.'" Na pitanje je li to isto bila sinkopa, kaže: "Pa, vjerojatno jest, ali nije bila utvrđena tada. Bila je nesvjestica. Svakome od vas se to može dogoditi."

Na ročištu su saslušane specijalistice neurologije i psihijatrije. Sudska vještakinja Vesna Šerić, specijalistica neurologije, ustvrdila je na pitanje odvjetnika Branka Baice da "ne može ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti koja se opisuje kao sinkopa jer u tom trenutku nije bila na mjestu događaja", piše Šibenik.in.

"Ističem da temeljem medicinske dokumentacije, s obzirom na promjenu na vratnoj kralježnici kao i na dijagnozu sužene lijeve vertebralne arterije, mogućnost je postojala, ali je li bila ili ne, ne mogu ni potvrditi ni isključiti", rekla je Šerić.

Nadica Buzina, specijalistica psihijatrije, kazala je: "U užem psihijatrijskom smislu Tomo Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima i kod njega nisu dijagnosticirana nekakva organska oštećenja psihe.

Vezano za ocjenu njegove ubrojivosti, s psihijatrijskog aspekta ne postoje elementi na temelju kojih bi se moglo govoriti o smanjenju sposobnosti upravljanja vozilom u bilo kojem stupnju, no s obzirom na to da je pitanje suda bilo i da se izjasnimo po pretpostavci da je on u kritično vrijeme bio u stanju sinkope, tada moramo ocijeniti da, ako bi takva pretpostavka i bila prihvaćana, onda osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti."

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba izvanprosječno intelektualnog funkcioniranja.

"To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenoga tijekom vještačenja, koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegova osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja", pojasnila je specijalistica Buzina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene