Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sudionici izbora imat će uvid u popis birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi sudionici izbornih procesa imat će pravo uvida u biračke popise, ali samo što se tiče podataka o imenu i prezimenu te adresi birača, ne i onih o njihovom JMBG-u, nacionalnosti ili spolu, najavio je danas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, izvijestivši u Hrvatskom saboru da Vlada prihvaća HNS-ov amandman o dostupnosti popisa birača.

HNS-ovci su, u raspravi o prijedlogu novoga zakona o popisima birača, svoju potporu tom zakonu uvjetovali prihvaćanjem njihova amandmana da se svim kandidatima na izborima dopusti uvid u popise birača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Nikola Vuljanić (HNS) istaknuo je da sudionicima izbora i ne trebaju podaci o JMBG-u ili nacionalnosti birača, koji su i zaštićeni kao osobni podaci, ali da trebaju imati uvid u imena i adrese birača, jer su ti podaci, ustvrdio je, navedeni čak i u telefonskom imeniku.

Palarić je zatim izvijestio da će Vlada prihvatiti HNS-ov amandman te na taj način riješiti sukob između interesa javnosti i sudionika na izborima.

"Riješit ćemo to na način da ćemo prihvatiti vaš amandman, ali samo što se tiče imena i prezimena te adrese birača, ne i njihovog JMBG-a, nacionalnosti i spola", poručio je HNS-ovcima.

Takav su stav Vlade podržali i ostali saborski klubovi, iako je Pero Kovačević (HSP) istaknuo da svaki birač mora dati svoje dopuštenje da stranke i ostali sudionici izbora mogu imati uvid u njegove podatke.

"Ne možemo se zalagati za pravo javnosti bez zaštite privatnosti", rekao je Kovačević, ističući i potrebu da se predloženi zakon uskladi sa zakonima o prebivalištu i boravištu te o hrvatskom državljanstvu.

Mato Arlović (SDP) pozvao je Vladu da svojim amandmanima dodatno precizira pravo na uvid u popise birača, posebno što se tiče ustavnih odredbi kojima se štite osobni podaci.

Arlović je upozorio i na problem osoba koje imaju više identiteta i JMBG-a, zahtijevajući da se zakonom riješi i taj te problem da se hrvatski državljani koji žive u inozemstvu mogu u popise birača evidentirati po boravištu, a ne prebivalištu.

OESS izaražava sumnje da se u popisima birača, zbog toga što se birači evidentiraju po mjestu boravka, a ne prebivališta, može naći višak birača između 300 tisuća i 900 tisuća, rekao je Arlović.

Nikola Mak je rekao da je Klub nacionalnih manjina zadovoljan time što je Vlada prihvatila javnost popisa birača, jer će manjinski zastupnici, stranke i udruge na temelju podataka o imenima i adresama birača pripadnika nacionalnih manjina moći urediti svoje evidencije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene