Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak

RASPRAVA O JAMČEVINI Prihvaćanje zahtjeva obrane tek je prvi korak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će raspravljati o novoj ponudi obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je u četvrtak ponudila sedam nekretnina kao jamstvo za Sanaderovu obranu sa slobode.

Zatvorena sjednica izvanraspravnog vijeća za određivanjem jamčevine kao zamjene za istražni zatvor zakazana je za ponedjeljak u 12,30 sati, izvijestio je Županijski sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Suđenje Filipu Zavadlavu Za trostruko ubojstvo Zavadlav opet na sudu, sve kasnilo dva sata

Sanaderova obrana sudu je u četvrtak ponudila sedam novih nekretnina, čiji su vlasnici, među ostalima i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nekadašnji saborski zastupnici HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović.

Sanader još barem tjedan dana u Remetincu

No, čak i da sud odmah prihvati jamstvo i da ono u najkraćem roku postane pravomoćno Sanader idućeg tjedna ne može izaći iz zatvora.

"Odluka o jamčevini, odnosno eventualno prihvaćanje zahtjeva, tek je prvi korak. Ona se potom mora poslati strankama i pod uvjetnom da nakon žalbenih rokova postane pravomoćna u zemljišne knjige treba upisati hipoteke na ponuđene nekretnine", pojasnio je ranije Devčić.

Tek kada se upišu hipoteke Sanader će biti pozvan na sud kako bi prije puštanja na slobodu obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Posljednja ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda prošlog tjedna odbilo prijedlog da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Kao i 2011. Bebić zalaže kuću, Rošin i Zubović stanove

Svoje su nekretnine u četvrtak uz Bebića, Rošina i Zubovića ponudili Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene