Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemljišno-knjižni odjel Općinskoga suda u Bujama zaprimio je u srijedu prijedlog DORH-a za osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina koje su bile vraćene župi Dajli.


To je potvrdila danas glasnogovornica Općinskoga suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić. Po njezinim riječima, zbog godišnjih odmora, ne zna se kada će prijedlog o povratu zemljišta i nekretnina u Dajli biti i proveden, posebice zato što se na temelju sporazuma između benediktinaca iz Praglie i Porečko-pulske biskupije o vraćanju samostana u Dajli i svih drugih nekretnina talijanskim benediktincima sve rješava po redu dobivenih zahtjeva.

'Prijedlog DORH-a zasad je u mirovanju, a što će se i kako dalje događati, ovisi o svim zainteresiranim strankama u tom sporu i njihovim stajalištima kad se spis DORH-a uzme u rad', objasnila je. Ustvrdila je i kako prijedlog DORH-a i odluka Ministarstva pravosuđa o vraćanju nekretnina župe Dajle hrvatskoj državi sudski nikako ne mogu biti odmah provedeni.

Vezani članci Projekt Kupari - 2 Većinski vlasnici Kupara zgroženi tužbom ministra Paladine: "Tuži ih ministar čije Ministarstvo odlučuje o projektu" Ivan Paladina DORH potvrdio da provode izvide o ministru Paladini

'Teško je spekulirati o ovom kompleksnom pitanju'

'Zemljišno-knjižni upis temeljit će se dijelom na odluci ministarstva, ali treba uzeti u obzir i mnogo drugih činjenica. To znači da će se trebati brisati svi sadašnji vlasnici i tražiti poništenje svih dosadašnjih upisa na vlasništvo pojedinih nekretnina i zemljišta. Prijedlogom DORH-a strankama je dana mogućnost da se o tome očituju pa će tako sud morati ispitati sve sadašnje vlasnike, župu Dajlu, benediktince, Matu Vekića, tvrtku 'Golf Istra' i još neke manje, rekla je glasnogovornica bujskoga Općinskog suda i dodala da je, isto tako, prijedlogom predviđeno da se u roku od 30 dana može pronaći mirno rješenje spora, a ako se to ne dogodi u tri mjeseca, država ima rok od 30 dana na podnošenje tužbe.

Kako je rekla, taj najnoviji prijedlog DORH-a za određivanje privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretina koje su bile vraćene župi Dajli ne znači i da se 19. rujna neće održati ročište na osnovi tužbe 'Abbazije', hrvatske tvrtke benediktinaca iz Praglie za povrat nekretnina župe Dajle.

'Hoće li se ročište održati, teško je u ovom trenutku reći. Možda se tužba s obzirom na nove okolnosti i povuče, ali o ovom kompleksnom pitanju zaista je teško bilo što spekulirati', zaključila je Slavica Tomac-Ćirić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju