Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat tvrdi

Sud: Osoblje CA može nastaviti sa štrajkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Uprave CA za zabranom štrajka koji je počeo jutros u šest sati.

Predsjednik Uprave Ivan Mišetić podnio je zahtjev za zabranom štrajka i naknadom štete, tvrdeći da je četverodnevni štrajk koji organizira Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) nezakonit, no sud je odbio zahtjev kao neosnovan. Informaciju o odluci suda potvrdili su nam sindikalci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sinidkat prometnih pilota 'Smanjivanje prava u CA dovodi u pitanje sigurnost putnika' Slika nije dostupna Trajat će četiri dana Stjuardese Croatia Airlinesa u petak započinju štrajk

>> Osoblju CA ispred zgrade Uprave pridružili se i piloti

Stjuradese i stjuardi stoga mogu nastaviti sa štrajkom zbog kojeg su jutros otkazani svi letovi za Beč, Podgoricu, Prištinu, Zadar i Pulu, a idućih bi dana, ako se održi do kraja, mogao 'prizemljiti' ukupno 24.000 putnika. SKOZ će uskoro uputiti dopis Mišetiću sa zahtjevom za nastavkom pregovora kako bi se postigao dogovor i prekinuo štrajk koji bi, po tvrdnjama Uprave, u četiri dana mogao izazvati štetu od čak 29 milijuna kuna.

Štrajk Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, koji je započeo jutros u šest sati, otežava zrakoplovni promet zbog čega su otkazani svi letovi za Beč, Podgoricu, Prištinu, Zadar i Pulu. Putnici s izravnih međunarodnih letova iz jadranskih zračnih luka, do krajnjih će odredišta biti prevezeni preko Zagreba čime će im biti produženo vrijeme putovanja.

Unatoč štrajku, danas su iz Zagreba poletjeli zrakoplovi za Zürich, Kopenhagen, London, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, Bruxelles i München. Također su obavljeni domaći letovi iz Splita i Dubrovnika, te iz Sarajeva i Skopja za Zagreb. Izravna šteta koja nastaje zbog operativnih razloga odvijanja prometa u ovim uvjetima, kao i otkazivanja putovanja i skrbi o putnicima, na razini četiri dana iznosi 29 milijuna kuna, kaže se u priopćenju. Croatia Airlines dužan je plaćati i troškove prihvata i otpreme zrakoplova kao da se redovno leti. Također, Croatia Airlines plaća troškove hotelskog smještaja za posade koje su trebale letjeti, a ostale su prizemljene.

>> Počeo štrajk osoblja Croatia Airlinesa, otkazuju se 33 leta

Štrajk izaziva golemu štetu hrvatskom turizmu i ruši ugled Republike Hrvatske kao izrazito turističke zemlje. Trpe i jadranski hoteli kojima su turisti otkazali rezervacije zbog nemogućnosti da stignu do svojih odredišta. Zračne luke gube prihode od putničkih taksi, a kontrola leta prihode od terminalnih naknada, stoji u priopćenju. Croatia Airlines podsjeća putnike da zbog štrajka kabinskog osoblja kompanija na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com objavljuje listu planiranih letova u vrijeme štrajka.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 - 1) 6676 555 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene