Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna presuda

Sud odbacio tužbu Željke Markić protiv Danke Derifaj: Tužila ju je za klevetu jer je rekla da zarađuje na kontracepcijskim tabletama

Željka Markić
Željka Markić Foto: Davor Pongračić / CROPIX
Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je tužbu Željke Markić protiv novinarke Danke Derifaj.

Markić je tužile Derifaj zbog klevete, tvrdeći da je u svibnju 2016. u emisiji RTL Direkt objavila neistinite informacije kako tvrtka Željke Markić zarađuje na prodaji kontracepcijskih pilula i abortivnih sredstava.

Derifaj je krivnje prvi put oslobođena još u svibnju 2021., no nakon što je Markić uložila žalbu, Županijski sud u Zagrebu tu je presudu ukinuo te slučaj vratio na ponovljeno suđenje. Na ovu, novu oslobađajuću presudu Markić se opet može žaliti, ali u svibnju 2024. nastupa zastara kaznenog progona.

"Kada je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće?", "Hrvatska je trenutno po upotrebi kontracepcije među zadnjima u Europi. Kada bi došlo do zabrane pobačaja porasla bi i potražnja za kontracepcijom. Siguran prihod za one koji je prodaju, zar ne?", navela je Derifaj u članku napisanom nakon objave televizijskog priloga.

Pročitajte i ovo Tea Bekavac MNOŠTVO LJUDI VIDEO I FOTO Održan Hod za život u Zagrebu, javnosti se obratila i majka koja je rodila dijete s teškom dijagnozom - "Otišla je u miru"

Pročitajte i ovo Provjereno: Đurđica Krmelić, posvojiteljica Strahuju zbog djece Reporterka Provjerenog razgovarala s tri obitelji koje su posvojile djecu iz DR Konga: "Kći mi je rekla da se boji da netko ne pita jesam li je kupila"

Markić je uvjeravala da njezina tvrtka nije bila vezana za kontraceptive. Iako je, tvrdila je, to i rekla Danki Derifaj, njezine izjave nisu adekvatno prenesene. "Prikazana sam upravo suprotno od stavova koje sam zagovarala u javnosti", istaknula je.

Općinski kazneni sud u Zagrebu ponovno je donio oslobađajuću presudu. Zaključeno je da je za izvještavanje o tvrtkama s kojima Željka Markić surađuje doista postojao javni interes te da pri tome Derifaj nije imala namjeru klevetanja. Kako je namjera jedan od elemenata kaznenog djela klevete, sud nije prihvatio tužbu čelnice udruge U ime obitelji, piše Telegram.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene