Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počnite prikupljati dokumente

Doznali smo što vam sve treba da dobijete subvenciju za stambeni kredit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za povoljnije stambeno kreditiranje vlada velik interes, a danas su u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama pristigle i ponude banaka koje se u to žele uključiti.

Dvanaest omotnica jutros je otvoreno u APN-u: 12 banaka poslalo je svoje prijedloge kamata za subvenciju stambenih kredita. Koliko će ih s APN-om na kraju i potpisati ugovor, ostaje vidjeti. Doznajemo da je svih dvanaest banaka ispoštovalo uvjet da kamata za vrijeme subvencije ne bude veća od 3,75 posto, no dio ipak nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Pročitajte i ovo APN Kupovina stana Manje zahtjeva za APN nego lani: Je li se nekretninski balon napokon ispuhao? Ilustracija Uskoro prijave Poznate su kamatne stope za APN kredite: Velike razlike među bankama, pogledajte koja je najpovoljnija

"Očekujemo da vidimo koje će se sve banke uključiti, Vlada će učiniti sve da taj financijski paket ovako kako je zamišljen bude povoljan za mlade obitelji i da se nastavlja subvencioniranje na ovaj način", rekao je premijer Andrej Plenković.

Građanima Vlada nudi plaćanje pola mjesečne rate stambenog kredita prve četiri godine, uz mogućnost produljenja subvencije za još dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u tom razdoblju.

Podsjetimo, za subvenciju će se moći prijaviti oni koji imaju najviše 45 godina te nemaju nekretninu u svom vlasništvu ili pak imaju samo jednu koju prodaju zbog kupnje veće. Maksimalna cijena stana ili kuće koju kupujete iznosi 100 tisuća eura. Ona može biti i veća, ali razlika u cijeni neće se subvencionirati. Cijena nekretnine po kvadratu pak ne smije biti veća od 1500 eura, dok minimalni rok otplate kredita iznosi 15 godina.

Iz resornog ministarstva procjenjuju da će novca biti dovoljno za subvenciju tisuću do tisuću i pol nekretnina. Prijavljenih bi moglo biti puno više.

"Interesa ima puno. Mi u agenciji smo imali par realizacija kupoprodaja na čekanju dok kupci nisu vidjeli kada će subvencije biti dodijeljene. Raspituju se o tome koja im je dokumentacija potrebna, hoće li će zaista dobiti subvencije", rekla je Lana Mihaljinec Knežević, direktorica agencije za nekretnine.

Što se dokumentacije tiče, u prijavi ćete morati priložiti:

- presliku osobne iskaznice,

- predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju tražite odobravanje kredita,

- preslike zemljišnoknjižnog izvatka,

- akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća te

- izjave ovjerene kod javnog bilježnika da vi i vaš partner(ica) nemate u vlasništvu stan ili kuću ili imate samo jednu koju ćete prodati u roku od dvije godine radi kupnje veće nekretnine.

Niste li, dokumentaciju bi trebali što prije početi skupljati. Naime, bude li interes građana veći od predviđenog proračuna, subvenciju će dobiti oni koji su sve papire poslali - prvi.

Bili smo u APN-u na otvaranju ponuda banaka i mogle su se čuti kamatne stope i od 3,30 posto, 3,50 posto - što je znatno niže od onih maksimalne propisane kamate od 3,75 posto. Očito je da će se i banke truditi što nižim kamatama privući građane da baš kod njih podignu kredit za korištenje ove mjere.

Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, objasnio je kako će se dalje odvijati proces dodjeljivanja subvencija.

''Danas je konstatirano da se prijavilo 12 banaka na javni poziv koji je uputio APN. Slijedi provjera ponuda, jesu li bile u skladu s pozivom. Do 22. kolovoza će ponude biti obrađene. Nakon toga slijedi sklapanje ugovora s bankama i prije sklapanja ugovora ne možemo objaviti koje su to banke. Oko 27. kolovoza trebala bi biti objavljena lista banaka s kojima je država potpisala ugovor za subvencioniranje stambenih kredita. Dana 1. rujna bit će objavljen poziv građanima da se mogu početi prijavljivati za subvencioniranje kredita. Redoslijed se mora ustanoviti, a zakon je propisao da to budu oni koji prvi predaju ispravne potpune dokumente, do iskorištenja sredstava'', rekao je Uhlir.

Upitan kome građani predaju dokumente, objasnio je da banke provode cijeli postupak, jer one ispituju kreditnu sposobnost građana. Dokumente koje građani trebaju za provedbu, podnose bankama. Banke podnose zahtjev i dokumentaciju te je po provjeri dostavljaju u APN. Kada stigne potpuni zahtjev, od tada se bilježi zaprimanje i APN još jednom provjerava je li sve u skladu, objasnio je Uhlir.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene