Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo detalje

Živahno na hrvatskom tržištu nekretnina: Građani čekaju da krenu subvencije stambenih kredita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjera kojom se Vlada hvalila kako će riješiti jedan od gorućih problema - pokretanje demografije - neće startati prije jeseni. Iako je Zakon stupio na snagu, procedura je takva da prvo ide javni poziv bankama koje trebaju izdati svoje ponude, nakon toga odabir banaka, pa prikupljanje papira, i tek onda - realizacija prvih kredita.

Dinamično je na hrvatskom tržištu nekretnina. Dok nešto sporije ide prodaja rabljenih stanova - što se tiče novogradnje može se reći da se vratilo ono vrijeme prije krize kada su se prodavali stanovi još dok zgrade nisu bile u potpuno dovršene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Subvencioniranje stambenih kredita Raspodjela novca za subvencioniranje stambenih kredita: 75 posto za stanove, 25 posto za kuće Slika nije dostupna Unajmiti ili kupiti stan? Rata kredita za stan u Zagrebu samo je nekoliko stotina kuna veća od rente

Najjače tržiše nekretnina je u Zagrebu gdje se novogradnja, u tramvajskoj zoni, prodaje za oko 2.800 eura na kvadrat. Dok se kvadrat stana na periferiji može naći i za 800 eura po kvadratu.

Cijena kvadrata porasla je najviše u Dubrovniku, Puli, Splitu i Zagrebu. Dobra je vijest da je definitivno završila stagnacija prodaje nekretnina i da će sigurno dodatno pomoći i vladine subvencije.

Vladinim subvencijma se veseli i Tomislav koji jedva čeka zakoračiti u svoj stan. Papire ima spremne. Čeka samo da krenu vladini poticaji. "Kroz neke četiri godine što smo računali, mogli bi negdje 10 tisuća eura uštedjeti", kaže Tomislav Strbenac.

A subvencioniranje kupnje stanja izgleda ovako: 

- Država plaća pola rate kredita prve četiri godine.

- Mlađi od 45 godina dobili bi produljenje od dvije godine za svako rođeno dijete. 

- Oni s invaliditetom do 50 posto imaju produljenje godinu dana.

- Sufinancira se 1.500 eura po kvadratu ili ukupan iznos 100 tisuća eura. Kamata ne bi smjela prelaziti 3.75%.

Država uvjerena u uspjeh ove mjere

Država je za ovu mjeru ove godine izdvojila 17,5 milijuna kuna. "Ja sam siguran da će sva kvota biti uložena i da će biti više od 1.000 onih koji će koristiti tu mjeru", uvjeren je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Interes navodno jako velik

Po iskustvu agenata i kreditnih savjetnika - interes je već velik. Čak toliko da će se oni koji nisu mislili aplicirati, ipak priključiti. "Traže se manje - više dvoiposobni, trosobni stanovi. Znači mlade familije čine preko 80% potražnje u tom segmentu", kaže Antonija Mikšić, agentica za nekretnine.

"Imamo toliko upita i građanima je jako važna priprema te dokumentacije, tih obrazaca koje ispunjuju i kojih je dosta. I zato smo upravo ovdje da im pomognemo, da si to olakšaju, da im ta procedura ne stvara teškoće i da prođu to što bezbolnije", kaže Dijana Šarinić, kreditni savjetnik.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je već poslala javni poziv bankama da dostave svoje ponude, nakon čega će odabrati najpovoljnije. "Mišljenja smo da će javni poziv za građane, koji svoje zahtjeve za subvencioniranje podnose odabranim kreditnim institucijama, biti objavljen krajem kolovoza odnosno u prvim danima rujna", kažu u APN-u.

Tako bi prvi dogovori mogli pasti već u rujnu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene