Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Koradea opisao kao bahatu osobu'

Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade 'Pume', optuženima da su u akciji 'Maestral' 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica njihovih suboraca koji su izjavili da ne znaju ništa o zločinu, a jedan od njih je kazao da je vidio pretučene zarobljenike i poslije čuo da je u jednog od njih pucao drugooptuženi Tihomir Šavorić.

Svjedok Branko Žeželj ostao je pri svojem iskazu u istrazi kad je izjavio da je vidio petoricu pretučenih zarobljenika te da ga je njihov izgled potresao. Kazao je i da su stražari bili toliko uplašeni da je zaključio kako se 'nešto strašno dogodilo'.

Poslije je od suborca čuo da je drugooptuženi Šavorić pucao u jednog od zarobljenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pritvoru od 21. listopada Ukinut pritvor optuženim pripadnicima 'Puma' Slika nije dostupna Nezadovoljni Mesićem 'Pume' reagirale: Ogorčeni smo hajkom na nas

>> 'Pume' svjedoče: Strijeljanje zarobljenika je naredio Korade!

Bivši načelnik obavještajnih poslova u Pumama Željko Hučić izjavio je da ne zna ništa o strijeljanju šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima, čiju je likvidaciju, po optužnici, naredio ratni zapovjednik 7. gardijske brigade general Ivan Korade.

Koradea opisao kao bahatu osobu koji se prema drugima ponašala podcjenjivački

Kad mu je sudsko vijeće predočilo izjavu svjedoka Marinka Švende da je i on uz Koradea i ostale ispitivao zarobljenike, Hučić je rekao da nije ni ispitivao ni vidio zarobljenike, a da je za zločin prvi put čuo u tijeku kriminalističkog istraživanja prije dvije godine.

Isto je izjavio i bivši savjetnik za Sigurnosno-informativnu službu (SIS) u 'Pumama' Josip Delija koji je izjavio da ne zna tko je zarobljenike doveo u Halapiće niti tko ih je ispitivao. Koradea je opisao kao bahatu osobu koji se prema drugima ponašala podcjenjivački.

Za ubojstvo zarobljenika u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak. Suđenje se nastavlja 18. travnja. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene