Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini

'Pume' svjedoče: Strijeljanje zarobljenika je naredio Korade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade Pume, optuženima da su u akciji Maestral 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica hrvatskih vojnika iz postrojbe koja je zarobljenike čuvala, a jedan od njih je izjavio da je strijeljanje zapovjedio general Ivan Korade.

Svjedok Davor Pajtak rekao je da je ratni zapovjednik Puma Korade naredio da se zarobljenike izvede iz štale u kojoj su ih čuvali te da ih se strijelja. U istrazi je rekao i da je jednog od zarobljenika koji je po činu bio potporučnik prije grupnog strijeljanja, također na Koradinu zapovijed, pištoljem ubio drugooptuženi Tihomir Šavorić. No danas nije ostao pri tom iskazu te je rekao da mu je Šavorićevo ime 'nametnuto u policiji'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Koradea opisao kao bahatu osobu' Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima Slika nije dostupna Suborci u sudnici Pripadnici Puma svjedočili o zločinu u akciji Maestral

>> Iskaz Puma: Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke

Tvrdi da je vidio kad je potporučnik pao, ali ne može sigurno reći tko ga je ubio. Ostali zarobljenici odvedeni su i ubijeni desetak metara dalje, rekao je svjedok, dodajući da je vojnicima koji su ih prije čuvali Korade naredio da se maknu.
Svjedok Kristijan Čižmak također je rekao kako ne zna tko je pucao u zarobljenike pošto je Korade naredio likvidaciju. Ratnog zapovjednika Puma opisao je kao beskompromisnog zapovjednika čije su se zapovijedi 'bez pogovora izvršavale'.

Tužiteljstvo tvrdi da su u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.
(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene