Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinutost raste

Studenti u vakuumu između profesora i ministarstva: Što ako rokova ne bude?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Akademska solidarnost', sindikat visokog obrazovanja, najavljuje štrajk. Nezadovoljni su upućivanjem prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu u saborsku proceduru. Iz ministarstva ih pozivaju na akademsku solidarnost, jer štrajkom ugrožavaju akademsku godinu.

Ako otkažu rokove onda su studenti u između 'dvije vatre'. Zbog prepucavanja između profesora i ministarstva upitni su ispitni rokovi.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

'Najveći je problem to što se ljudima koji su cijelu godinu čekali izaći na rokove može dogoditi da sad tih rokova neće biti', kazala je studentica Tea Vučkić. 'To ne bi smjelo utjecati na studente, profesori bi i dalje trebali izvršavati svoje obveze, a putem ministarstva probati riješiti svoje probleme, svoj status, sve što imaju', smatra studentica Veronika Šlogar.

Sveučilišta diljem zemlje već bi od sljedećeg tjedna mogla biti potpuno prazna. 'Sama procedura donošenja zakona je sporna. Zakoni su pisani u tajnosti i sadrže niz neprihvatljivih i opasnih regulativa', kaže Đurđica Čilić Škeljo iz Sindikata 'Akademska solidarnost'.

A upravo jučer na sjednici Vlade prihvaćeni prijedlozi zakona najavljivani su kao rješenje svih problema. 'Tko je sve sudjelovao možete vidjeti na našim stranicama. Ti dokumenti su javno objavljeni, a između ostalih sudjelovao je i rektor Bjeliš', kazala je Žana Čorić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Sindikat djeluje kao sindikat. Uz način financiranja školarina i nadzor nad financijama, najviše ih, tvrde, muči gušenje autonomije sveučilišta. 'Neću biti gruba, pa ću nježno reći da ministar ne govori istinu. Naime kakva će to biti autonomija vidimo već sad. Autonomija se u ovom trenutku ignorira', tvrdi Čilić Škeljo.

Iako bi im mogli zadati prilične glavobolje, mnogi studenti podržavaju 'Akademsku solidarnost'. 'Ja sam spreman žrtvovati možda jedan rok ili dva. Pa onda na jesen dati te ispite ako je to u svrhu višeg cilja', kazao je student Davor Nikolić

Uz dulje ljetne praznike, mnogi će studenti zbog učenja morati zaboraviti na opuštanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene