Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak spora

Nezadovoljni zbog počasnog doktorata Bandiću: Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražio sazivanje sjednice

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću (Sanjin Strukic/PIXSELL)
Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću (Sanjin Strukic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću (Sanjin Strukic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta uputio je u ponedjeljak javni zahtjev sveučilišnom Studentskom zboru da sazove sjednicu Skupštine i donese svoje stajalište o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Pretpostavlja se da će se o ovome glasati na idućoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta. U priopćenju ističu kako Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavničko tijelo svih studenata, ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o "ovako simbolički važnoj odluci". Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata, poručuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Vijeća Muzička akademija ne želi doktora Bandića, neće podržati prijedlog da mu se dodijeli počasni doktorat Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) "degradacija institucija" Bura oko počasnog doktorata za Bandića se ne smiruje. Bivši rektor: "Sveučilište se pogubilo"

Vjerujući kako akademska i studentska zajednica generalno ne podržavaju dodjelu počasnog doktorata Bandiću, zahtjev za artikulacijom vlastitog stava o tom pitanju uputili su i svim studentskim zborovima kao sastavnici Sveučilišta u Zagrebu.

Smatraju kako bi dodjela ovakvog priznanja gradonačelniku uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je, kažu, vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

"Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću", navode u Studentskom zboru FF-a. Napominju i kako Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje
bi trebali predstavljati.

"Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana", ističu u priopćenju.

Stoga sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu pozivaju da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene