Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studiraju gotovo 10 godina

Studenti najavljuju prosvjed, no imaju li pravo na to?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od studenata koji su za danas najavili prosvjede pred fakultetom Političkih znanosti u Zagrebu , jer im se ne želi produžiti rok studiranja, studiraju već gotovo 10 godina. Imaju li pravo na bunt?

Ksenija studira politologiju, a Fakultet Političkih znanosti je upisala po starom programu. Sada je 4. apsolventska godina. 'Problem je nastao kad nam je na fakultetskom Vijeću 20.09.2012.g odbijena molba za produženje studija po starom programu za najviše jedan semestar za 130 studenata kojima je ostao samo diplomski ili 1 do 3 ispita. Obrazloženje je bilo ‘tome se mora stati na kraj’. Naša apsolventska godina je koštala 1.650 kuna, a sada se od nas traži da se upišemo po bolonjskom sustavu, dobijemo dodatnu razliku ispita, čak i oni studenti koji su položili sve ispite i nisu stigli obraniti radnju’, kaže Ksenija.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Na Fakultetu kažu da su studentima više puta izlazili u susret pa im je davne 2008. proudužen rok za dovršetak studija do 30. rujna 2011. Dakle još 2008. im je naglašeno da moraju diplomirati kroz iduće tri godine. No kada su prošle te tri godine i kada je došao i taj rujan 2011. neki od studenata ni do tada nisu diplomirali. Zamolbu za produljenjem su poslali Fakultetu. 'Nakon zamolbe studenata na sjednici Fakultetskog vijeća 16. lipnja 2011. godine produžen je rok za završetak studija prvo do 29. veljače 2012. godine, a zatim (na sjednici Fakultetskog vijeća 15. rujna 2011. ) do 30. rujna 2012.', kaže nam prodekanica za nastavu i studente FPZG-a prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić.

>> Prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti

No studentima ni to nije bilo dovoljno pa su opet poslali zamolbu, no Fakultetsko vijeće održano 5. srpnja 2012. ga je odbilo. Studenti su OPET poslali zamolbu, nakon čega im je Fakultetsko vijeće produžilo rok za obranu diplomskog rada do 31. listopada 2012. godine, a što je ujedno bila i konačna odluka Fakultetskog vijeća FPZG-a. Odnosno, nema više produženja.

I sada nastaju problemi. Recept ‘zamolba-produljenje-zamolba-produljenje-zamolba’ je došao kraju. Profesori kažu, ovom načinu odobravanja ne vidimo kraj. ‘Većini studenata koji traže produženje roka za dovršetak studija, ostali su nepoloženi ispiti prve godine studija (zadnji put se izvodio u ak. godini 2004/2005), a za svaki ispit bilo je između 45 i 80 ispitnih rokova na koje su studenti mogli izaći’, upozorava profesorica Kos-Stanišić. Dakle, studenti koji najavljuju prosvjede nisu uspjeli položiti ispite za koje su imali i do 80 rokova.

No studenti ne odustaju. Kažu da su pisali po drugi puta Rektoratu i Ministarstvu te traže sastanak da riješe problem. A za sutra najavljuju prosvjed pred Fakultetom političkih znanosti. ‘Mi smatramo suludim da studenti koji su položili sve ispite nemaju dovoljan broj ECTS bodova čak niti za titulu prvostupnika, pa će nam na taj način produljiti studij za najmanje 2 godine da bi dobili istu titulu koju bi mogli dobiti za 2 mjeseca ukoliko nam produže i izaći na tržište rada kao visokoobrazovane osobe za koje država tvrdi da su u deficitu’, kaže Ksenija. Skraćeno, opet traže produljenje roka studiranja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene