Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor i Bandić

Studenti na Savi dobili dva nova paviljona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentsko naselje 'Stjepan Radić' od danas ima 364 nova mjesta za studente doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu nakon što su Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić simbolički predali ključeve novoga paviljona predsjedniku Studentskoga zbora toga sveučilišta Ivanu Boti.

Time su, nakon gotovo četvrt stoljeća, odnosno od Univerzijade, studenti najvećega hrvatskog sveučilišta dobili nove prostore u kojima sada, zajedno s novosagrađenim paviljonom broj 11 koji je studentima predan krajem ožujka ove godine i osigurao 93 nova mjesta, ima mjesta za 457

Pročitajte i ovo Komemorativni skup u Kerestincu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 77. obljetnica proboja Bandić na komemoraciji za logoraše u Kerestincu: "Zviždite, ja nisam ovdje došao po pljesak" Kreće rekonstrukcija remetinečkog rotora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rekonstrukcija rotora Započele su pripreme za rekonstrukciju jednog od najproblematičnijih raskrižja u Hrvatskoj

Premijerka Kosor izrazila je posebno zadovoljstvo što je osigurano i 12 novih mjesta za studente s invaliditetom. Istaknula je da je današnja svečanost potvrda da vlada i ostvaruje istaknuto načelo da će neprekidno ulagati u znanje i mlade ljude budući da je to i izravno ulaganje u gospodarstvo i budućnost Hrvatske.

Najavila je da će vlada uskoro s predstavnicima svih sedam hrvatskih sveučilišta potpisati ugovor o sufinanciranju prve godine diplomskih studija za što je, istaknula je, vlada osigurala novac.

Podsjetila je da vrijednost dvaju novoizgrađenih studentskih paviljona s PDV-om iznosi 50 milijuna kuna koje su osigurali vlada i Zagreb u istome iznosu - svaki po 25 milijuna kuna.

Današnja svečanost okupila je i sve mjerodavne - bili su tu i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te ravnatelj Studentskoga centra Niko Vidović.

Rektor Bjeliš rekao je da zagrebačko Sveučilište bez obzira na nove studentske paviljone ne može izići u susret brojnim studentima koji se prijavljuju za smještaj u studentske domove. Istaknuo je da raste zanimanje stranih studenata za studij na Sveučilištu u Zagrebu te da će ono i dalje rasti s obzirom na to da će Hrvatska napokon postali članica programa Erasmus.

Niko Vidović je zadovoljan što su radovi, koje je izvodila tvrtka "Tehnika", završeni mjesec dana prije roka te što novi paviljoni imaju uporabnu dozvolu i istaknuo da je to sve potvrda razumnog gospodarenja.

Zagrebački gradonačelnik podsjetio je pak da je prije početka radova trebalo ishoditi dopuštenje od Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da bi se, kako je rekao, mogle srušiti "tri zaštićene topole a što je trajalo osam mjeseci". Istaknuo je da će grad i dalje podupirati "mladost i znanje", ali i da se nada kako "ni jedan od studenata koji će boraviti u novim studentskim paviljonima neće postati političar".

Ministar Fuchs potvrdio je novinarima da su osigurani novci za besplatan studij redovitih studenata prve godine diplomskih studija te podsjetio da je ljetos sa sveučilištima potpisan ugovor o besplatnom studiju za redovite studente prve godine preddiplomskoga studija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene