Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel medijima

Što se to događa na hrvatskim fakultetima?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu poslali su nam mail jer su, kažu, ogorčeni na dio odluka koje je potpisao njihov dekan. Nakon njih, na probleme na svojim fakultetima obavijestili su nas i studenti iz Osijeka i Rijeke.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu ogorčeni su na priopćenje dekana njihovog fakulteta, u kojem je najavljeno smanjenje upisa nove generacije studenata na specijalistički diplomski stručni studij Menadžment. 'EFST nije otvorio petu godinu stručnog studija i ne možemo doseći drugu razinu visokog obrazovanja (300 ECTS bodova). Diplome nam ništa ne vrijede, prevareni smo! Ministarstvo je sve znalo, a nije reagiralo!', pišu u apelu upućenom medijima, Uredu predsjednika Republike i samom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, naslovljenom 'Strava i užas na Ekonomskom fakultetu u Splitu, GDJE JE MINISTAR, PREDSJEDNIK ?'.

Pročitajte i ovo Upisi na fakultete - 1 U niskom startu Maturanti upisuju fakultete: Doznajte nakon kojih je najlakše pronaći posao, ali i koji su najtraženiji Upisi u srednje škole, ilustracija Upisi u srednje škole Za upis u neke škole bilo je potrebno proći dodatni ispit znanja: "Odmah mi suze idu. Vjerovala sam u nju"

>> Studentski troškovi godišnje iznose i do 30 tisuća kuna!

Dekan EFST-a, prof.dr.sc. Željko Garača na stranicama fakulteta objavio je zaključke 29. sjednice Fakultetskog vijeća, koja je održana prije tri dana.

'Na sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 4. rujna 2012. godine, donesena je odluka da se u 2012./2013. akademskoj godini neće upisivati nova generacija studenata na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment.

Studentima koji su upisani na ovaj studij omogućit će se neometan završetak studija.

Potpuno svjestan da će ova odluka teško pogoditi mnoge od vas, moram naglasiti da je ona donesena uz veliko žaljenje svih članova fakultetskog vijeća, ali i uz niz objektivnih razloga, koji su nas prisilili na ovu nepopularnu politiku', stoji u objavljenom priopćenju.

Dekan Garača pozvao se na postupak Agencije za visoko obrazovanje (AZVO), koja je tijekom 2011. godine objavila postupak reakreditacije EFST-a i njegovih studijskih programa. Na osnovu toga, Reakreditacijski savjet predložio je zabranu upisa studenata na sve studijske programe EFST-a na rok od tri godine. Razlog, kako ističe Garača u priopćenju, bio je nepovoljan odnos broja nastavnika i studenata, koji mora biti manji od 1:30.

EFST je procijenio kako njima taj scenarij ne odgovara, baš kao niti studentima pa su izradili Akcijski plan s ciljem zapošljavanja novih nastavnika na vlastiti trošak, kako bi se postigao zadan omjer. No, kako je Senat Sveučilišta usvojio novi model studentskih participacija školarine, prema kojima EFST ostaje bez 1,2 milijuna kuna godišnje, održivost njihovog Akcijskog plana više nije bila moguća.

'U takvoj situaciji procijenili smo da je Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment prvi na kome treba započeti ovaj neugodni proces', piše u priopćenju. Dekan Garača u priopćenju ističe kako se radi o 'višoj sili' te naglašava kako taj scenarij ne odgovara nikome.

Studenti ipak smatraju da netko treba odgovarati za te posljedice. Smatraju kako je vodstvo EFST-a najodgovornije. 'Vodstvo EFST-a mora odstupiti ako jedini u državi varaju studente i opravdavaju se neočekivanim manjkom sredstava. Gospodo profesori svaki od vas je odgovoran', poručuju.

Čitavo priopćenje dekana EFST-a možete pogledati OVDJE.

Oglasili se i osječki studenti

I studenti Osječkog Ekonomskog fakulteta izrazili su svoje nezadovoljstvo. Na naš redakcijski mail stiglo je apel pismo koje objavljujemo u cijelosti.

'Budući da smo nezadovoljni odlukama fakulteta, jer ih smatramo nepoštenima, odlučili smo Vam se obratiti i zamoliti za malu pomoć. Htjeli bi da objavite ovaj mail jer na cijelom ekonomskom fakultetu kod viših godina vlada kaos i nevjerica.

Nakon smanjenja kvota fakultet je, pretpostavljamo da bi nadoknadio novce, najavio i plaćanje apsolventske godine što je tek sada rečeno studentima, a ne na početku godine. Problem je u tome što bi mnogi koji još uvijek nisu odlučili hoće li upisivati besplatnu apsolventsku ili ne, da su znali ranije, stisli i riješili sve ispite kako ne bi morali plaćat i već spomenutu apsolventsku godinu.

Danas je 06.rujna i još uvijek nitko s fakulteta ne zna koliko će se plaćati, niti na koji način, ali znaju da će se plaćati. Također, ukinuli su stručnom studiju mogućnost odlaska na diplomski uz razliku ispita u Osijeku, ali ako se plati 9000 kuna godinu onda se može upisati pod uvjetom da se vodi pod Varaždin (gdje naš fakultet ima ekstenziju), a fakultet se normalno pohađa u Osijeku. Pretpostavljamo da i ovo također rade kako bi refundirali novce koje su izgubili smanjenjem kvota.

Nadamo se da ćete objaviti tekst kako bi se čuo glas studenata i kako bi odgovorni, nadamo se, reagirali!

Studenti stručnog studija EFOS-a'

'Studenti se bezrazložno bune!'

Nakon pročitanog teksta, na redakcijski mail javio nam se i student osječkog Ekonomskog fakulteta. Matej je na drugoj godini diplomskog studija i smatra kako se studenti bezrazložno bune. Matej kaže kako nije pravedno da se studentima stručnog studija uopće omogući upis na diplomski studij.

'Zato što su se tijekom tri godine svog stručnog studija obrazovali za području trgovine, računovodstva ili nečeg trećeg, odnosno stručno su se usavršavali za točno određeno područje, dok su studenti preddiplomskog studija prolazili određenu vrstu pripreme i edukacije iz svih ekonomskih područja, kao i pripremu za sami diplomski studij, potpuno suprotno od stručnog studija. Razlika je ogromna. Ali nije stvar samo u tome. Studenti stručnog studija time bi oduzeli upisna mjesta studentima preddiplomskog sveuč. studija koji žele upisati diplomski sveučilišni i koji su s tim ciljem upisali upravo preddiplomski, a ne stručni studij. Ne budimo naivni, svi su znali što upisuju', kaže Matej.

Dodaje kako stručni studij mogu upisati i ljudi koji su završili trogodišnju srednju školu. 'Je li onda fer da student koji je završio stručni studij upiše diplomski studij i ima isto zvanje, titulu i opis obrazovanja kao i osoba koja je završila preddiplomski, pa onda diplomski? Je li fer da titulu magistra ponese osoba sa završenom srednjom za trgovca, konobara ili pekara? Kada bi se to dozvolilo svi bi išli linijom manjeg otpora - upisali pekarsku trogodišnju srednju, završili ju s odličnim, upisali stručni studij i nakon toga provukli se na diplomski, i da apsurd bude veći dobili titulu magistra godinu dana prije onoga koji je završio četverogodišnju srednju u gimnaziji ili ekonomskoj školi', smatra Matej.

Ističe kako je prošle godine osječki Ekonomski fakultet dozvolio upis diplomskog studija studentima koji su završili stručni studij, a razliku ispita polagali u tijeku upisane godine diplomskog studija, pa su zbog njih mnogi studenti preddiplomskog studija ostali bez mjesta na diplomskom studiju.

'Upravo zbog ovakvih apsurda fakultet ne dozvoljava studentima stručnog studija da upisuju diplomski, što je jedini ispravni i mogući potez koji su mogli napraviti', zaključuje Matej.

Oglasili se i riječki studenti!

Javili su nam se i oštećeni studenti riječkog Ekonomskog fakulteta. Tvrde kako je njihov fakultet donio odluku o povećanju cijena školarina, kako bi pokrili troškove, jer su smanjili upisne kvote.

'Prema toj odluci, nazvanoj Odluka o naplati naknada za osiguranje kvalitete studiranja i studentskog standarda na Ekonomskom fakultetu u Rijeci koju je na prijedlog Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta donio Senat Sveučilišta u Rijeci na svojoj 40.sjednici 19. lipnja 2012. godine, studenti koji studiraju četiri godine trogodišnji preddiplomski studij, za nastavak studija trebaju platiti 11 000 kn, a oni koji studiraju 5 godina 16 500 kn. Naravno, Odluka je u potpunosti poništila Pravilnike prema koji su studenti upisali fakultet i prema kojima je studenti nisu prešli dozvoljeno vrijeme studiranja. Mi, studenti, nemamo otkuda to platiti, a Fakultet koji je prethodnih godina financiran od naših školarina, namjerava nam uskratiti diplomu iako nam je ostalo svega nekoliko ili po čak jedan ispit do nje', tvrde studenti.

Detaljnije su nam opisali Odluku fakulteta. 'Student koji studira 4 godine trogodišnji preddiplomski studij, a što mu je dozvoljeno prema Pravilniku prema kojem je upisao fakultet mora za nastavak studija platiti 5500 kn školarine plus 5500 kn participacije, ukupno 11 000 kn. Student koji studira 5 ili više godina trogodišnji preddiplomski studij, a što mu je dozvoljeno prema Pravilniku prema kojem je upisao fakultet mora za nastavak studija platiti 5500 kn školarine plus dvostruku participaciju u iznosu od 11 000 kn, ukupno 16500 kn', objasnili su studenti.

'Naravno, studenti nemaju taj novac jer trenutno baš i ne slovimo za zemlju visokog standarda, redovitih plaća i povoljnih kredita. Redovito nam serviraju besplatno obrazovanje za sve i sada se pitamo što bi tek bilo da se obrazovanje počne naplaćivati?!', pitaju se oštećeni studenti Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Ukoliko i vi želite ukazati na probleme na vašem fakultetu pošaljite nam sve potrebne informacije na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene