Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi studentski život

Studentski troškovi godišnje iznose i do 30 tisuća kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova akademska godina bliži se početku. Brucoši se vesele studentskom životu, oni stariji rješavaju se preostalih ispita. Upravo ti stariji znaju koliko je studiranje težak financijski zahvat. Troškovi na godinu narastu i na 30 tisuća kuna.

Studentske sobe još čekaju svoje stanovnike. No i prije useljenja, na papir se stavljaju troškovi studiranja.

Pročitajte i ovo Zgrada - 1 Pravo na dom Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova" Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

'Tu su kava, prehrana, izlasci, odjeća i kozmetika, knjige koje idu do abnormalno visokih cijena, zajedno preko par tisuća kuna', rekla je studentica Jasenka.

Studentima koji nisu dobili sobu u jednom od studentskih domova, već su u privatnom smještaju, Ministarstvo nudi malu pomoć: subvenciju u iznosu od 147 kuna na mjesec.

Na godišnjoj razini Danko za taj iznos može kupiti 3 knjige. 'Na medicini rijetko koji udžbenik košta ispod 500 kuna. Postoji opcija uzimanja od starijih, ali je medicina specifična po tome što ti knjige trebaju ostati trajno', kaže on.

>> Počeli su jesenski ispitni rokovi!

Samo na prijevoz do osječkog fakulteta Jasenka mjesečno potroši 300 kuna. Kako bi pomogla roditeljima, koji su većini studenata glavni izvor financiranja, pronašla je posao.

'Otkad radim, samostalna sam, roditelji ne moraju ništa plaćati. Prije su mi pomagali uvelike, ali sad sama sve troškove pokrivam', kaže Jasenka.

Danku je prijevoz jeftiniji i iznosi 120 kuna. No, kaže, najveća svota novca studentskog budžeta se pojede. 'Neka kombinacija menze i hrane kad je sam pripremaš, rekao bih 1500 do 2000 kuna', rekao je Danko.

Cijene studentskih domova su između 100 i 700 kuna. Stan je puno skuplji. Ovisno o lokaciji, veličini, opremljenosti, studenti unajmljuju stanove za cijenu od 200 do 400 eura. No zbog manjeg troška sve češće unajmljuju samo sove, čija je cijena do 150 eura.

'Tri, tri i pol tisuće kuna, u prosjeku, sa smještajem i svim, ispod toga se ne može', kaže Danko. Mjesečni je to iznos. Kad se sve zbroji, troškovi studiranja na godinu idu i do 30 tisuća kuna. Bez posla, roditelja ili stipendije, to je neizvedivo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene