Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz privatne kolekcije umjetnina Nadana Vidoševića iz dana u dan izlaze nevjerojatni detalji.


Istražitelji su trenutačno fokusirani na procjenu kulturnog blaga u kojemu se nalaze i knjige iz 15. stoljeća. U Ministarstvu kulture doznajemo da niti jedna od vrijednosti kod njih nije evidentirana.

Vezani članci Škola - 2 Problemi u nekim školama i vrtićima: "Odgojitelj dobije uputu da ne može djetetu obrisati ruke jer neće biti dovoljno papira do kraja tjedna" Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje Nadanu Vidoševiću, njegova odvjetnica upozorila na teške uvjete rada na sudu

Iznimno rijetke knjige iz 15. stoljeća u svojoj kolekciji imao je i Nadan Vidošević. Nekoliko takvih primjeraka čuva Nacionalna sveučilišna biblioteka. Riječ je o toliko vrijednim knjigama da su sve na tajnom mjestu. 'Sve su pohranjene na policama, u posebnom prostoru te su pod ključem i šifrom. Sve snimaju i kamere', kazao je Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK-a.

Primjerice, samo knjiga Danteove Božanstvene komedije od sina francuskog plemića plaćena je više od 100.000 eura, s izvornim uvezom i zakovicama. 'To su iznosi od kojih vam se zavrti u glavi. Izgleda kao da je tek izašla iz tiska i taj je papir od organskih tvari, to nije onaj celuloidni', kazao je Kosić.

Nećete vjerovati što su još istražitelji pronašli kod Vidoševića

Prvih hrvatskih tiskanih knjiga sačuvano je svega 11 u svijetu i upravo zato ni vlasnik ovog blaga ne može biti bilo tko. 'To je naše kulturno blago koje je izvan svake cijene', kazao je Kosić.

Uz stare knjige, procjenitelji će imati posla i s Vidoševićevim amforama. Domagoj Bertić jedan je od najpoznatijih lovaca na amfore i vrlo dobro zna da sve što se pronađe u moru ili na kopnu, privatna osoba može imati u svojoj kući, ali mora prijaviti ministarstvu kulture, jer je riječ o državnom vlasništvu. Vi možete imati papir da se ona nalazi kod vas, to nije problem, ali ne možete biti vlasnik u smislu da je ne možete dalje prodavati i slično', objasnio je Bertić.

Nadan Vidošević ima ih navodno 30-tak. Ništa nije prijavljeno ministarstvu kulture. 'Mi nemamo egzaktni podatak koliko takvih dobara posjeduju privatne osobe zbog toga što se stalno taj popis nadopunjuje', kazala je Sanja Šaban, pomoćnica ministrice kulture.

Legalno tržište gdje se mogu kupiti amfore ne postoji, jer njihova vrijednost je neprocjenjiva. Na crnom tržištu mogu se nabaviti od 1.000 do 2.000 eura. Sve ovisi koliko su očuvane i koliko su česte. Na koliko je procijenjeno, Vidoševićevo blago - još se ne zna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju