Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mora vratiti 35 milijuna

Vidošević osuđen na osam godina zatvora: U lisicama doveden u Remetinec – ''Sada se mora naviknuti na novi način života''

Nadan Vidošević i Zdenka Peternel proglašeni su krivima na izricanju presude u aferi Remorker. Vidošević je proglašen krivim po pet točaka optužnice, a nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora.

Nadan Vidošević, nekadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore, proglašen je krivim po prvoj točki optužnice u aferi Remorker, baš kao i Zdenka Peternel, njegova nekadašnja najbliža suradnica. Vidošević, koji je proglašen krivim po pet točaka optužnice, nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora. Odmah po izricanju presude Vidošević ide u zatvor.

Postane li ova presuda pravomoćna, Vidošević će Hrvatskoj gospodarskoj komori morati vratiti 35 milijuna kuna. 

Vidošević je kombijem pravosudne policije doveden u zatvor u Remetincu oko 17 sati, a tamo već i proveo pet mjeseci svog života dok je trajala istraga, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić i podsjetio da se Nadan Vidošević ''sada morati naviknuti i na novi način života''.

''Ustajanje je oko 6 sati, pospremanje sobe. Imati će dva sata za šetnju po zatvorskom dvorištu. Što se tiče hrane, u Remetinecu se, kao i u svim zatvorima, svaki meni koji će dobiti morat će sadržavati između 3000 do 3500 kalorija. Na počinak će morati oko 22 sata'', istaknuo je Mikić.

Pitanje što u slučaju bolesti i može li Nadan Vidošević tada tražiti da ga se pusti na liječenje izvan zidina? Mikić je pojasnio kako to u ovoj fazi postupka to nije opcija.

''Dakle, ako i priloži medicinsku dokumentaciju, njega bi prvo prebacili u zatvorsku bolnicu, a ako mu tamo ne mogu pružiti pomoć tada ide u neku od zagrebačkih bolnica. Važno je reći da je u tom slučaju 0-24 pod prismotrom pravosudne policije. Ono što Vidošević sada može učiniti jest podnijeti zahtjev za izdržavanje zatvorske kazne, no do pravomoćnosti on ne bi mogao koristiti nikakve blagodati poput izlaska na slobodan vikend ili korištenje godišnjeg odmora'', izvijestio je Domagoj Mikić.

Peternel kriva po jednoj točki

Peternel je proglašena krivom samo po drugo točki optužnice te je nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora.

Bivša voditeljica računovodstva HGK-a Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić oslobođene su.

Sudac Zdravko Majerović je, u obrazloženju presude, rekao da je osnovno pitanje bilo govori li istinu svjedok Davor Komerički ili Nadan Vidošević. Sudje je utvrdio da je Komerički govorio istinu kad je tvrdio da je novac kod Vidoševića. USKOK je, naime, provjerio imovinu Komeričkog i novac nije pronašao, no ni nakon skupih vještačenja nije utvrđeno da je novac kod Vidođevića. Stoga je trebalo ispitati sve svjedoke i provjeravati iskaze o organizaciji rada unutar Komore te manifestacije gdje su bile neosnovane isplate.

"Imali ste 10 godina da kao čelni čovjek Komore utvrdite koje su loše točke. Katastrofa je što ste svoj obraz, sudbinu i slobodu stavili u ruke Premilovca i Komeričkog, dvojice beskrupuloznih ljudi", poručio je sudac Majerović Vidoševiću. 

"Presuda pogrešna i nezakonita"

"Presudu smatramo duboko pogrešnom i nezakonitom. Potvrdilo se da nakon što kriminalci budu uhvaćeni da oni terete drugu osobu. Oni prođu s kaznama koje ne mogu nazvati niti blage", rekla je Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković novinarima nakon objave presude. Dodala je da je Komerički i ranije činio kaznena djela, ali je sud ipak utvrdio da je vjerodostojan svjedok. 

"Komerički je i rekao da je odradio sve poslove koje je Premilovac preuzeo sa svojim firmama. On je izvukao novac i kaže da je nakon toga novac dao Vidoševiću. Kakva je to životna logika, da pet godina radi kaznena djela, a da onda sav novac daje Vidoševiću. U ovakvim predmetima treba primjenjivati zdrav razum", kaže Sloković, najavljujući žalbu. 

Rekla je da je Komerički lagao tijekom postupka te da su ga uhvatili u brojnim lažima. "Sve će to biti izneseno u žalbi. Nemamo niti jedan podatak da je rađena provjera imovine Komeričkog, to nismo našli nigdje u spisu. Međutim, kada se utvrdilo da ne postoji nesrazmjer između imovine Vidoševića, taj je postupak obustavljen", rekla je Sloković. 

Vidošević je došao na izricanje presude jer se smatra nevinim, rekla je Sloković.

Optužnica protiv Vidoševića i još osam osoba (u međuvremenu se njih četvero nagodilo s tužiteljstvom) podignuta je još u srpnju 2015. godine. Tada je predloženo da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem, pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

USKOK je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Peternel u obrani u aferi Remorker: "Moj odvjetnik se čudio kad sam mu rekla da se neću nagoditi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sumnjivih 9 milijuna kuna Nadan Vidošević iznosi obranu u aferi Remorker: "Nije bilo izvlačenja novca, a ni štete. Nema niti jednog pisanog traga koji bi mene inkriminirao"

Vidoševiću je država blokirala vilu na Prekrižju, koja je široj javnosti poznata nakon otkrića bunkera prepunog umjetnina i prepariranih životinja. Blokirano mu je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, zlatni nakit, satovi, lovačko oružje i umjetnine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene