Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"BiH kao tempirana bomba"

Stručnjak za međunarodnu sigurnost: "Komšić očito nije dobro pročitao cijeli Macronov intervju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepredviđen i nediplomatski potez predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u Parizu. Kako bilateralni sastanak s francuskim predsjednikom očito nije zakazan, on je na dočeku u Elizejsku palaču izvan protokola krenuo razgovarati s Macronom o njegovoj izjavi kako je BIH tempirana bomba zbog povratka džihadista.

''Iskoristio sam priliku da predsjedniku Macronu kažem da je ta njegova jedna rečenica u intervjuu za Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH, da je riječ o stvarima koje nisu točne“, rekao je Komšić.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti" Vladimir Putin Nakon spornih izjava Kremlj je bijesan, Putinovi saveznici zaprijetili Macronu: "Čeka vas sudbina Napoleona"

Prve ovakve izjave, na njegovu žalost, kaže Komšić, došle su iz Hrvatske.

''Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to dužnosnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim susretima s drugim šefovima država, premijerima itd. Riječ je o notornoj neistini", tvrdi Komšić.

BiH sedma na svijetu po odlasku na ratišta u Iraku i Siriji

Bosna i Hercegovina prema podacima Kraljevskog koledža u Londonu sedma je zemlja na svijetu po odlasku svojih državljana na ratišta u Iraku i Siriji, kada se uzima u obzir broj stanovnika.

U BiH živi 3,5 milijuna ljudi, a na ratište ih je otišlo 323, od čega 181 muškarac. Natrag ih se do sada vratilo 56, od kojih je 46 muškaraca. A najmanje 98 ih je prema podacima BiH vlasti smrtno stradalo. Oni koji su se borili na strani tzv. Islamske države sada su u zatvorskim kampovima.

"U tim kampovima ima negdje 260 osoba za koje se može reći da su državljani BiH, od toga 100 muškaraca za koje osnovano pretpostavljamo da su učestvovali u ISIL-u i 160 žena i djece", kaže Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Turska će strane državljane slati natrag, i to bez obzira jesu li u svojoj domovini dobrodošli ili ne.

"Ne može on sad dovesti 50 djece na granicu BiH i kaže ovo su vaši, ne", poručuje Mektić.

BiH će prihvatiti samo one za koje se nedvojbeno utvrdi da su njezini državljani. Za odlazak na strana ratišta ili novačenje boraca kazne u susjednoj državi su do 10 godina zatvora.

Akrap: "Macron je dao ciljani intervju"

Spornu izjavu francuskog predsjednika te neočekivan potez Komšića u Dnevniku Nove TV komentirao je
Gordan Akrap, stručnjak za međunarodnu sigurnost.

„Macron je Economistu dao ciljani intervju planirajući cijeli niz svojih vanjskopolitičkih aktivnosti. Komšić očito nije dobro pročitao cijeli intervju i sve poruke koje su u njemu izrečene. Macron je vrlo jasnim i snažnim porukama govorio o procesima koji se u Europskoj uniji trebaju dogoditi u sljedećih deset godina. Sve te informacije koje je dao u intervju vjerojatno su nastale na temelju podataka francuskih obavještajnih službi. Treba uzeti u obzir da je francuski obrambeni sustav na području BiH snažno prisutan te da imaju jako dobre izvore informacija“, kaže Akrap.

Na pitanje dolikuje li ozbiljnom političaru poput Komšića teza da hrvatska dezinformira jednu veliku i važnu Francusku, Akrap odgovara kako ne vjeruje da Hrvatska ikoga dezinformira jer je to u međunarodnim odnosima vrlo lako provjeriti.

„Francuska je ovako poslala vrlo jasnu poruku svim stranama u BiH da se moraju uozbiljiti i suočiti sa svim problemima s kojima će se BiH u budućnosti morati suočiti“, kaže Akrap.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene