Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Parizu

Željko Komšić poručio Macronu: Vaša izjava uznemirila je javnost u BiH

Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp
Željko Komšić gostuje u Parizu gdje je objasnio Emmanuelu Macronu da je njegova izjava o BiH kao tempiranoj bombi uznemirila mnoge.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Parizu gostuje na drugom Pariškom forumu mira. Komšića je sinoć dočekao i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković Kritizirao obojicu Ministar vanjskih poslova BiH: "Bio bih presretan da je Plenković Komšiću sve rekao u lice" Ivana Petrović - 3 nepojavljivanje na sastanku Ivana Petrović o postupku premijera Plenkovića u BiH: "Zbog izborne godine nije bio spreman progutati žabu"

Komšić je za Al Jazeeru rekao da je razgovarao s Macronom o njegovim izjavama da je BiH tempirana bomba.

"skoristio sam priliku da predsjedniku Macronu kažem da je ta jedna njegova rečenica u intervjuu za Economist izazvala dosta uznemirenosti u BiH. Da je riječ o stvarima koje nisu točne, da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke koje smo mu dostavili, a potrudili smo se i ovdje, preko naše ambasade da se to dostavi direktno kabinetu predsjednika Macrona te da o tome moramo posebno razgovarati. Predsjednik Macron se složio da moramo o o tome posebno razgovarati", rekao je Komšić.

Emmanuel Macron u velikom intervjuu za The Economist Emmanuel Macron prošli tjedan je rekao da je NATO u stanju "moždane smrti" jer više ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Prašinu u regiji podigao je i izjavom kako je "BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista".

Na pitanje što bi BiH još mogla poduzeti budući da se tvrdnje o džihadistima pojavaljuju s vremena na vrijeme, Komšić je spomenuo Kolindu Grabar-Kitarović. 

"To pitanje se zapravo prvi put pojavilo u izjavama, nažalost, to moram reći, dužnosnika nama susjedne i prijateljske države. Prije svega, to smo imali prilike čuti od predsjednice RH. Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to dužnosnici iz Zagreba koriste možda i u razgovorima koje imaju i sa drugim šefovima država, premijerima itd. Riječ je o notornoj neistini", kazao je Komšić i dodao da imaju precizne podatke da je nešto manje od 300 državljana BiH bilo na ratištu u Siriji.

Na pitanje o odnosima Hrvatske i BiH rekao je da hrvatsko rukovodstvo sebi uzima "za pravo da direktno inervenira u stvari koje su pitanje BiH. Komšić je opisao da je tijekom Generelne skupštine UN-a susreo s Kolindom Grabar-Kitarović. 

"Imali smo fini, lagani razgovor o svemu, dotakli smo se čak i obiteljskih situacija. Nismo to željeli dati u javnost jer smo ocijenili da bi se to,na neki način, ma kako bilo bezazleno,  možda u RH moglo drugačije tumačiti i njoj se upisati neki minus u predizbornoj kampanji. Nažalost, BiH i Hrvatska su dospjele u takvu fazu odnosa da je svaki potrez osjetljiv, da svaki potez može biti pogrešno protumačen i svaki potez može biti povod za neku novu političko sporenje. To nije normalna situacija u odnosima naše zemlje", objasnio je Komšić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene