Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginula trojica muškaraca

Nesreća kod Udbine ugasila tri života. Stručnjak savjetuje kako voziti u uvjetima magle i skliske ceste, otkrio i što je opasnije od mobitela u vožnji

Teška prometna nesreća u Lici. Tri života nestala su u jednom maglovitom i skliskom zavoju.

Trojica muškaraca poginula su u sudaru dva vozila u 6:30 sati kod Udbine u mjestu Jošani. Dvadesetogodišnji policajac koji je krenuo na posao u Korenicu u blagom lijevom zavoju skrenuo je u suprotnu traku i udario u 42-godišnjeg vozača i 50-godišnjeg suvozača, radnika pilane koji su krenuli na posao u Udbinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U sudaru s automobilom poginuo motociklist

"Ne možemo još raspravljati o uzrocima, bila je i magla jutros, vidjeli ste, i dok se ne provedu izvidi i dokazne radnje", rekla je općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović.

Magla na cesti...

"Što nižom brzinom voziti, ako treba 50, 40, 30, 20 km/h, ali treba paziti da netko ne naleti na vas ako je brzina premala i tada je preporučljivo uopće ne voziti“, kaže prometni analitičar prof. dr. Željko Marušić.

Savjetovao je i kako voziti kada je sklizak kolnik, ali i što kad su vozačo umorni,

"Vožnja s ljetnim gumama je ruski rulet", ističe Marušić.

"Gore od mobitela su san i umor, ako vozač zaspi onda više ništa ne pomaže", dodaje.

Što kad je automobili star?

"Da je barem jedno od dva vozila imalo sustav autonomnog kočenja, možda ishod ne bi bio tragičan, a da su oba imala sustav autonomnog kočenja nesreća se ne bi ni dogodila i veliki problem i nerazumljiv je da takva vozila država penalizira. Zbog toga predlažem da se ukine trošarina na nova vozila i da se ukine ili smanji PDV na nove gume", ističe Marušić.

O nekažnjavanje prekršaja kaže: "Mala je izvjesnost kažnjavanja, jer više vrijedi kazna od 500 kuna koja se naplati, nego ona od 50.000 kuna koja se ne naplati i da bi to bilo trebamo ceste premrežiti kamerama i riješiti pravosuđe“, govori prometni analitičar.

A sve to riješiti nije baš - čas posla. Do nekih sretnijih cesta, promet bi se morao shvaćati kao svakodnevna borba za život u kojoj nema bezbrižnih trenutaka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene