Tužiteljstvo u aferi Agrokor očekuje veliki posao. Predmet ima oko 50 tisuća stranica od kojih se većina odnosi na financijska izvješća i brojke. Jesu li se državni odvjetnici, službenici, istražitelji kadri nositi s takvim predmetom, pitali smo stručnjaka, odvjetnika Branka Šerića.

Galerija


Imaju li tijela istrage, poglavito tužiteljstvo, resurse da provedu jednu tako veliku istragu poput istrage o Agrokoru?

Za vjerovati im je da imaju, međutim iz dosadašnjih iskustava u ovakvim i sličnim predmetima, zapravo se dosadašnji predmeti ne mogu uspoređivati s ovim predmetom. Zato kažem, mislim da je za jedno ovakvo proučavanje, analize i u konačnici davanje zaključka i mišljenja potrebno imati, a nisam siguran da imamo takve sudske, ekonomske, financijske i knjigovodstvene vještake i stručnjake, koji će prvenstveno biti forenzičari, da idu tragom novca. Kao što postoje forenzičari kod krvnih delikata, tako bi i ovdje trebali biti. Nisam uvjeren da to imamo. Upravo zbog toga mislim da bi trebalo povjeriti vještačenje fakultetu ili nekom institutu, recimo Ekonomskom institutu.

Domaćem ili stranom?

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Todorić o novoj istrazi protiv Agrokora: ''Klasično političko pakiranje Plenkovićeve mašinerije laži'' Ivica Todorić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet"

Pa za početak domaćem, ali institut može ostvarivati suradnju i s nekim stranim institutom i stranim nekim tijelom, pogotovo ako se radi o međunarodnim tokovima novca.

24.10.2017.
Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ogroman je to predmet i ogroman spis. 50.000 stranica. Koliko će zapravo trajati ta istraga?

Istraga mora biti završena u roku od godinu i pol dana. Triput po šest mjeseci se može produljivati. Nakon toga se završava istraga i ako se ne podigne optužnica, onda okrivljenik ima pravo putem svojih odvjetnika tražiti odustanak od optužbe.

Može li se istraga provoditi dok jedan od okrivljenika nije nazočan?

Istraga se može i mora provoditi, jer je doneseno rješenje o istrazi. Međutim, protiv te osobe, koja je teško bolesna, ili koja je u bjegstvu, ili na nepoznatoj adresi se odlučuje o prekidu istrage i istraga se nastavlja, tako da ne bi došlo do isteka ovog roka od godinu i pol dana. Istraga se nastavlja u trenutku kad ta osoba bude dostupna hrvatskim vlastima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr