Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTROŽENI PROPISI

Samo pod ovim uvjetima smijete slati poštom uređaje s baterijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj pošti kažu da zbog postroženih propisa zrakoplovnih prijevoznika nije više dozvoljeno slati litijeve baterije u poštanskim pošiljkama, osim pod određenim uvjetima.

U susjednoj Bosni i Hercegovini na snazi su nova pravila o slanju pošiljaka avionskom poštom u inozemstvo, prema kojima su na listi predmeta koji su zabranjeni za slanje na ovaj način završili i svi uređaji koji u sebi imaju i baterije. 

Pročitajte i ovo Poštanski ured Nova SMS prijevara "Nemojte otvarati ove poveznice...": Hrvatska pošta objavila važno upozorenje za građane, 27-godišnjak ostao bez nekoliko stotina eura Ilustracija Obljetnica referenduma SDP bijesan zbog poteza Hrvatske pošte: "Jasno se svrstala na stranu desničarenja i diskriminacije dijela sugrađana"

Portalu Klix.ba javio se čitatelj koji tvrdi da su mu u BH Pošti rekli da se niti jedna vrsta kabla ne može poslati avionskim prijevozom, pa čak ni USB kabel za mobitel ni PC USB WiFi stick. U BH pošti kažu da je Cargo služba sarajevskog aerodroma doista striktno zabranila prijevoz svih vrsta baterija, ali da nisu informirani da se ne mogu slati USB kablovi ili stickovi. 

Provjerili smo kako stoje stvari s Hrvatskom poštom, gdje nam kažu da prijam i prijevoz poštanskih pošiljaka koje sadrže USB uređaje ili kablove nije zabranjen. No, s baterijama su stvari ipak nešto drugačije.

"Što se tiče slanja baterija u inozemstvo zbog sve veće zabrinutosti zrakoplovnih prijevoznika za sigurnost prijevoza, propisi kojima se uređuje prijevoz litijevih baterija su postroženi i zračne kompanije ih moraju rigoroznije provoditi. Stroži propisi tako su utjecali na prijam te prijevoz poštanskih pošiljaka koje sadrže litijeve baterije. Litijeve baterije nije dozvoljeno slati u poštanskim pošiljkama (pismovne pošiljke, paketi i EMS) osim pod određenim uvjetima", rekli su nam u HP-u. 

Određeni uvjeti podrazumijevaju da se litijeve baterije ili litijevi članci mogu slati samo ako su umetnuti u opremi i ako količina litija ne prelazi zadane vrijednosti s tim da jedna pošiljka može sadržavati najviše četiri litijeva članka ili dvije litijeve baterije umetnute u opremu. 

"Litijeve baterije, za koje je poznato ili se pretpostavlja da su neispravne ili oštećene, predstavljaju visoki rizik za sigurnost osoblja i imovine, stoga one nisu dozvoljene za prijevoz zrakoplovom niti u kojem slučaju. U slučajevima kada se neispravna ili oštećena litijeva baterija nalazi u laptopu, mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju, baterija se mora izvaditi i odstraniti prije predaje pošiljke. U slučaju da šaljete mobilni telefonski uređaj u originalnom pakiranju morate otvoriti pakiranje i bateriju umetnuti u mobitel, u protivnom nije dozvoljeno", poručuju iz HP-a.

Dodaju i da bi prije slanja trebalo provjeriti prima li zemlja odredišta opremu koja sadrži litijeve baterije. Popis država koje prihvaćaju opremu s litijevim baterijama možete vidjeti na ovom linku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene