Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspektori su neumoljivi i kad je riječ o iznajmljivačima apartmana i soba. Nepravilnosti u poslovanju kažnjavaju se zatvaranjem, a novčane kazne su i do 150 tisuća kuna.


Obitelj Raiskub na ljetovanju u Hrvatskoj. I ove godine odsjeli su u apartmanu. 'Imamo malu djecu, pa nam nije zgodno biti u kampu', rekla je Teresa Raiskubova iz Češke. 'Sve je novo i lijepo. U apartmanu se osjećam kao kod kuće', govori Milan Raiskub, muž Terese.

Vezani članci Kafići u Zagrebu, ilustracija Od danas na snazi neke blaže mjere: Kafići će raditi do ponoći, moguće je da se i navijači vrate na tribine U Osijeku otvoreni punktovi za cijepljenje bez najave - 2 U Hrvatskoj danas 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prije tjedan dana brojke su bile znatno veće

Nakon što idućeg tjedna odmor zamijene odjavom na recepciji, dobit će račun iz fiskalne blagajne. 'Najviše naplaćujemo usluge smještaja, hrane i ostalih sadržaja, sve se fiskalizira. Ipak smo veliko naselje i to nam je dužnost', rekao je Mario Dundović, šef recepcije apartmana.

A dužnost je iznajmljivačima različita prema kategorijama. Oni koji su lani ostvarili prihode do 149 500 kuna, porez plaćaju paušalno i ne trebaju imati fiskalne blagajne. S prihodima od 149 500 do 230 000 kuna porez na dohodak plaćaju redovnim putem i moraju imati fiskalnu blagajnu. Jednako kao i oni koji zarađuju više, pa su time obveznici PDV-a i fiskalizacije.

Uz knjigu gostiju, Maria ne mora imati fiskalnu blagajnu jer pripada u kategoriju malih iznajmljivača. 'Imamo taj blok koji se kupi, on se potvrdi i onda izdajemo račun. Jedan ostaje nama, jedan damo gostu.' objasnila je Maria Peroš, iznajmljivačica apartmana. Nezakonito poslovanje Mariji ne pada na pamet.

Račun je i gostima sve važniji. 'Imati račun znači imati i sigurnost da je smještaj plaćen, ali i služi u svrhu osiguranja', rekao je Lino iz Italije.

'Gdjegod sam bila u Hrvatskoj, dobila sam račun', govori Nelly iz Njemačke.

Da bi tako uistinu i bilo, inspektori su ovog ljeta revniji nego ikad. U prvih 7 mjeseci obavili su 3 719 nadzora iznajmljivača soba i apartmana. Uočili su 1 292 propusta, a najbrojniji su neizdavanje računa, neprijavljivanje turističkim zajednicama, neplaćanje boravišne pristojbe i vođenje ilegalnog smještaja.

'Mislim da to nije u redu i nije pošteno. Da ne idete danas sutra, recimo, za nekih 100 eura, 200 eura što čovik dođe 2-3 noći, da ja moram platiti par tisuća, 5 tisuća il 10 kazne', rekla je Maria.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook