Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Visoke kazne

VIDEO INSPEKCIJE U AKCIJI: Ovako su 'prošli' IZNAJMLJIVAČI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspektori su neumoljivi i kad je riječ o iznajmljivačima apartmana i soba. Nepravilnosti u poslovanju kažnjavaju se zatvaranjem, a novčane kazne su i do 150 tisuća kuna.

Obitelj Raiskub na ljetovanju u Hrvatskoj. I ove godine odsjeli su u apartmanu. 'Imamo malu djecu, pa nam nije zgodno biti u kampu', rekla je Teresa Raiskubova iz Češke. 'Sve je novo i lijepo. U apartmanu se osjećam kao kod kuće', govori Milan Raiskub, muž Terese.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna Poruka građanima Linić o Dubaiju: Imam pristojnu plaću i mogu si priuštiti putovanja

Nakon što idućeg tjedna odmor zamijene odjavom na recepciji, dobit će račun iz fiskalne blagajne. 'Najviše naplaćujemo usluge smještaja, hrane i ostalih sadržaja, sve se fiskalizira. Ipak smo veliko naselje i to nam je dužnost', rekao je Mario Dundović, šef recepcije apartmana.

A dužnost je iznajmljivačima različita prema kategorijama. Oni koji su lani ostvarili prihode do 149 500 kuna, porez plaćaju paušalno i ne trebaju imati fiskalne blagajne. S prihodima od 149 500 do 230 000 kuna porez na dohodak plaćaju redovnim putem i moraju imati fiskalnu blagajnu. Jednako kao i oni koji zarađuju više, pa su time obveznici PDV-a i fiskalizacije.

Uz knjigu gostiju, Maria ne mora imati fiskalnu blagajnu jer pripada u kategoriju malih iznajmljivača. 'Imamo taj blok koji se kupi, on se potvrdi i onda izdajemo račun. Jedan ostaje nama, jedan damo gostu.' objasnila je Maria Peroš, iznajmljivačica apartmana. Nezakonito poslovanje Mariji ne pada na pamet.

Račun je i gostima sve važniji. 'Imati račun znači imati i sigurnost da je smještaj plaćen, ali i služi u svrhu osiguranja', rekao je Lino iz Italije.

'Gdjegod sam bila u Hrvatskoj, dobila sam račun', govori Nelly iz Njemačke.

Da bi tako uistinu i bilo, inspektori su ovog ljeta revniji nego ikad. U prvih 7 mjeseci obavili su 3 719 nadzora iznajmljivača soba i apartmana. Uočili su 1 292 propusta, a najbrojniji su neizdavanje računa, neprijavljivanje turističkim zajednicama, neplaćanje boravišne pristojbe i vođenje ilegalnog smještaja.

'Mislim da to nije u redu i nije pošteno. Da ne idete danas sutra, recimo, za nekih 100 eura, 200 eura što čovik dođe 2-3 noći, da ja moram platiti par tisuća, 5 tisuća il 10 kazne', rekla je Maria.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene