Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nenad Strizrep:

'Postupci bivšeg ravnatelja AZO-a su apsurdni igrokaz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je politički manevar čovjeka koji je do jučer bio inicijator preseljenja na novu lokaciju, rekao je o potezima Nevena Voće zamjenik ministra Nenad Strizirep.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep u ponedjeljak je ocijenio postupke bivšeg ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Nevena Voće i njegovo davanje ostavke na konferenciji za novinare 'apsurdnim igrokazom' koji je izveo zbog upravnog nadzora pokrenutog u AZO-u.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

'Svjedoci smo apsurdnog igrokaza u kojem sada već smijenjeni ravnatelj saziva konferenciju za novinare na kojoj daje svoju ostavku. To je politički manevar čovjeka koji je do jučer bio inicijator preseljenja na novu lokaciju, a koji prelaskom u novu stranku - ORaH, postaje alat u njezinim rukama', izjavio je Strizrep novinarima u novim prostorijama u Zagrebtoweru, u Radničkoj cesti 80.

Iza svega, s obzirom na sve njegove poteze i ono što je izjavio, stoji bojazan oko upravnog nadzora koji je pokrenut radi opravdane sumnje da je Voće višekratno kršio propise i postupao suprotno nalozima Upravnog vijeća, čime je nanesena velika šteta ugledu Agencije i državnom proračunu, kaže Strizrep.

Ravnatelj AZO-a dao ostavku, a Zmajlović tvrdi da ga je danas smijenio

U Zagrebtower su preseljeni Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Državni zavod za zaštitu prirode, no Agencija za zaštitu okoliša to još nije učinila, iako se za to plaća najam. Godišnji najam za sve bi iznosio 14,8 milijuna kuna, a u slučaju da preseljenja nema trošak najma prostora iznosio bi 15,4 milijuna kuna.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poručuju da u Zagrebtoweru sve četiri institucije imaju zajedničke prostorije, poput velike dvorane, zajednički urudžbeni zapisnik i sl, a 50-ak zaposlenika više ne mora svakodnevno putovati od jedne do druge institucije. Poručuju da preseljenje ima smisla i donosi uštedu kada su sve institucije na jednom mjestu te da sad ne mogu izlaziti iz Zagrebtowera jer se 'jedan od zaposlenika predomislio'.

Osim toga, naglašavaju kako AZO radi na dvije lokacije, na Ksaveru i na Trgu maršala Tita, gdje je vlasnik poslovnog prostora, Grad Zagreb, još 2013. poslao dokumente da se AZO mora iseliti. Stoga je kalkulacija Nevena Voće o 678.000 kuna uštede, ostane li Agencija na potojećim lokacijama, možda i točna, ali nije realna.

Članovi Upravnog vijeća rekli su novinarima da Voća nije želio ispuniti njihov nalog o preseljenju AZO-a iako su mu izašli u susret sa svim potrebnim i nepotrebnim suglasnostima koje je za to tražio:

Zmajlović: Napadi na mene su orkestrirani jer sam se mnogima zamjerio

Također, Voća nije donio plan nabave u propisanom roku, nije uskladio Pravilnik sa Zakonom o radu, a uočene su i nepravilnosti u postupku pojednih javnih nadmetanja. Kao ravnatelj, trebao je voditi računa o uspješnoj provedbi projekata, a dosad je od 34 milijuna kuna realizirano 3,7 milijuna.

Morao bi se unaprijediti i sustav izvješćivanja jer sada su zadnji aktualni podaci o količini otpada iz 2013. godine, umjesto da budu stari od jednog do tri mjeseca, napominju. U Upravnom vijeću smatraju i da je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Također poručuju da Upravni nadzor, koji je Voća ranije nazvao inkvizicijom, nije uvijek restriktivan, nego može biti i preventivan, a sve u svrhu poboljšanja poslovanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene