Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otac u pritvoru

Mrtva beba i pothranjena djevojčica pronađene u stanu punom fekalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragedija koja se dogodila u slavonskobrodskom naselju Slavonija II krajem prošle godine, lako bi se mogla svrstati u kategoriju horror filmova.

Tromjesečna beba je mrtva, pothranjena 2,5-godišnja djevojčica spašena u zadnji tren, a treće je dijete završilo kod udomitelja. Tjednik Posavska Hrvatska, koji je u tiskanom izdanju objavio ovu šokantnu priču, piše kako se zid šutnje nadvio nad čitavi događaj kako bi se zaštitile žrtve, no dodaju kako zid šutnje ne bi trebao vrijediti, jer su stručne službe očito zakazale.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Svađa zbog tambure - 1 Pukla žica Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo"

Podsjetimo, u jutarnjim satima u srijedu, 27. prosinca prošle godine u Opću bolnicu dr. Josipa Benčevića dovezena je mrtva tromjesečna beba. Nakon što je u bolnicu došao otac djevojčice i, prema izjavama bolničkog osoblja, pravio probleme, pozvana je policija, koja ga je ubrzo i privela. Policija je u podstanarskom stanu, gdje je ta obitelj živjela,  zatekla su 2,5-godišnju zlostavljanu i pothranjenu  djevojčicu, koja je prevezena na Odjel pedijatrije. Danas je to dijete izvan životne opasnosti, pod liječničkom je skrbi, a treće dijete, koje je također živjelo u istom domaćinstvu, smješteno je kod udomitelja.

>> Otac izgladnjivao djecu: Beba umrla, djevojčica spašena u zadnji tren

Da je riječ o osobama kojima su se mjerodavne službe trebale i puno ranije baviti, potvrđuje i podatak da su policijaci u stanu kod 32-godišnjeg oca pronašli oružje (kubura ručne izrade) i eksplozivna sredstva (bombu), a policiji je poznat i evidentiran zbog nasilničkog ponašanja.

Obitelj bez nadzora Centra za socijalnu skrb

Susjedi u zgradi kažu kako su tijekom nekoliko mjeseci, koliko je ta obitelj živjela na Slavoniji II, primijetili kako su djeca zapuštena i pothranjena.

'Znali smo iza njihovih vrata čuti kako djeca traže jesti, a česte su bile i pljuske. Roditelji su jako rijetko izlazili iz stana, dok unutra nije ulazio gotovo nitko. Nekoliko puta prije ovog događaja zvonila im je policija, ali nisu im htjeli otvoriti. Majka je bila trudna kad su useljavali, pa ih je vlasnik pustio bez ugovora kako bi trudnica i mala djeca što prije dobili krov nad glavom. Iza te obitelji ostala je pustoš u stanu, ali najgore je ono što se događalo djeci...', govore susjedi i sami začuđeni kako o cijelom događaju odmah nije obaviještena javnost. Jer, kako kaže jedan od stanara iz te zgrade: 'Ako se o tome šuti, samo se daje povod sličnim manijacima da isto to rade!'

>> Hoće li zbog tragedije u Vodnjanu sustav napokon biti poboljšan?

Iz područnog Centra za socijalnu skrb novinarima tjednika Posavska Hrvatska je rečeno kako je navedena obitelj bila u njihovom tretmanu, ali ne i pod nadzorom.

Ocu monstrumu je 28. prosinca prošle godine određen jednomjesečni pritvor u zatvoru u Požegi. 

Tko je odgovoran za moguće propuste u radu slavonskobrodskog centra za socijalnu skrb, koji u ovom slučaju nije reagirao na primjeren način, još se utvrđuje. Rezultate inspekcijskog nadzora koji je ondje poslala ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić očekuje do kraja tjedana. Izuzeta je sva dokumentacija vezana uz slučaj. O težini propusta, ovisit će i kazne za odgovorne djelatnike centra. Ministrica Opačić podsjeća da oni mogu biti i kazneno prijavljeni.

'Po onome što mi imamo uvide, znalo se da je dotični problematična osoba. I to što se nije moglo ući u stan zbog njegovog nasilnog ponašanja ne optavdava nikoga što nije intervenirao zbog toga što se mogla tražiti asistencija policije i uz asistenciju policije se to moglo riješiti', kaže ministrica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene