Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Satima je inspekcija Ministarstva zdravstva pokušavala dokučiti je li bilo propusta u slučaju Vodnjan gdje je otac ubio 5-godišnjeg sina. U Zagrebu su se pak, sastale sve institucije koje bi se trebale pozabaviti ovim pitanjem. Jesmo li korak bliže boljem sustavu?


Drugi dan potrage za propustima u pulskom centru za socijalnu skrb. Inspekcija je i dalje bez komenara.

Vezani članci Ivica Bukvić, načelnik Policijske postaje Našice, i Domagoj Mikić Policija pronašla oružje svirepog ubojstva u Našicama, ubojici prijeti i do 50 godina zatvora: "Nije bio evidentirani nasilnik" Muškarac u Našicama ubio djevojku pa pokušao počiniti samoubojstvo - 6 Užas u Našicama: Pronađeno tijelo djevojke, muškarac se pokušao ubiti

'Moj osobni dojam je da nije bilo propusta u radu u onom dijelu u kojem je bio nadležan centar za socijalnu skrb', kazao je Marino Folo, ravnatelj pulskog centra za socijalnu skrb.

Majka ubijenog 5-godišnjeg Samuela početkom godine žalila se na ponašanje supruga, kao i na presudu suda koji je dopustio da ga otac viđa. No, na to nije imala pravo, stoji u priopćenju Županijskog suda u Puli.

'Protiv presude od 21. veljače 2011. godine Nathalie Marie Pinzan nije imala pravo žalbe. Također nije imala pravo izjavljivanja revizije, kao izvanrednog pravnog lijeka, prema odredbama Obiteljskog zakona', piše u priopćenju.

 

Zakoni imaju rupe, pa je u planu donošenje boljih, početkom 2013. godine. Do tada se ustraje na prevenciji ovakvih strašnih događaja kroz edukaciju svih karika u sustavu.

'Da se nauči kako će se raditi procjena rizika, ne samo od strane policije koja ima jako veliku edukaciju, nego i od strane centara za socijalnu skrb i od strane sudstva i od strane školstva i od strane vrtića. Da se radi procjena onoga što se može dogoditi a mi to možemo spriječiti', kazala je dipl. iur. Branka Žigante Živković iz Nacionalnog tima za prevenciju nasilja.

Policija radi analizu počinitelja obiteljskog nasilja koja će rezultirati listom visokorizičnih prijestupnika. A da bi se bolje snašli na terenu, imaju šalabahtere.

'Napravili smo mali podsjetnik u kojem su osnovne informacije kako i na koji način pružiti intervenciju povodom dojave nasilja u obitelji. Takvih je dimenzija da ga policajac može stavit u džep i kad dodje na intervenciju može se podsjetiti', kazala je mr.sc. Renata Odeljan iz Nacionalnog tima za prevenciju nasilja.

Kao pomoć pred nadolazeće blagdane, vrijeme u kojem nažalost, obiteljskog nasilja ima najviše.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju