Stranka Snaga i Udruga Franak izvijestile su u četvrtak da podržavaju potrebu za osnivanje Etične banke u Hrvatskoj jer su svojim dosadašnjim radom iz prve ruke svjedočili kamo vodi sadašnji bankarski model poslovanja u Hrvatskoj.

Galerija Živi zid i Snaga o važnosti osnivanja Etične banke (Foto: Pixell) +0 Stranka Snaga i Udruga Franak podržavaju osnivanje Etične banke (Foto: Pixell)

"Kao dio organizacije koja je razotkrila bankarsko nezakonito poslovanje kojim se već 15 godina oštećuju hrvatski građani, smatram da je stvaranje vlastite Etične banke neophodno za izlazak Hrvatske iz ekonomskih problema odnosno za njezin održivi razvoj", kazao je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić, priopćila je Snaga.

Vezani članci Goran Aleksić Aleksić iz Udruge Franak: "Vidjet ćemo možemo li prijaviti Vladu za lažno svjedočenje" Novčanice švicarskog franka Sud Europske unije donio presudu o kreditima u švicarcima: Neće se svidjeti korisnicima

Na konferenciji za novinare Aleksić je objavio kako se i sam učlanio u Zadrugu za etično financiranje (ZEF) i time dao podršku osnivanju Etične banke. Svi građani, poduzeća i institucije mogu učlanjenjem u ZEF postati dio projekta osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj, istaknuo je u Aleksić, a prenosi Snaga.

Naveo je kako HNB koji umjesto da prepozna društvenu dobrobit koju u svojim korijenima i principima ima etično bankarstvo, "koči osnivanje hrvatske Etične banke i time još jednom dokazuje da je u rukama bankarskoga lobija komercijalnih banaka". Aleksić je istaknuo i da je dosad nastojao "banke dovesti na pravi put, na put zakonita poslovanja", a odsad će im "kao suvlasnik buduće Etične banke postati konkurencija".

I aktivistica Udruge Franak Jelena Benjak dala je podršku projektu buduće Etične banke te je pozvala HNB da prestane kočiti taj projekt. Etična banka financirat će projekte koji su razvojni, ekološki i za dobrobit naše zajednice. Ona se ne temelji na komercijalnim principima, nego prije svega na principima financiranja projekata koji su blagotvorni za cijelu našu zajednicu, istaknula je.

Upravitelj Zadruge za etično financiranje (ZEF) Goran Jeras koji već četiri godine radi na osnivanju Etične banke kazao je da žele osvijestiti javnost da se kontrola nad vlastitim depozitima može ostvariti samo osnivanjem vlastite banke koja će raditi u korist održivog razvoja Hrvatske, a ne na njegovu štetu.

Trenutačno je u Hrvatskoj 90 posto depozita u bankama u stranom vlasništvu koje manje od trećine kredita plasiraju u poduzetništvo, dok ostatak kroz potrošačke kredite i kredite državi generiraju u nove dugove. To znači da praktički svaki građanin od svojih 100 kuna koje drži u banci, sa 70 kuna zadužuje svojeg rođaka, susjeda ili sugrađanina, umjesto da ga tim novcem zapošljava i stvara novu društvenu vrijednost, kazao je Jeras.

Snaga u priopćenju ističe i da je ZEF, u četiri godine postojanja, postao najveća zadruga u Hrvatskoj s oko 1400 članova te je "globalno prepoznat kao kreator vjerojatno najzaokruženijeg i najinovativnijeg modela etičnog bankarstva. Član je Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) te sudjeluje u radu stručnih skupina Europske komisije i Europskog parlamenta za društvenu i kolaborativnu ekonomiju, digitalizaciju u financijama i društvene inovacije". (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju