Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamate od 0 do 4 posto

U HRVATSKOJ SE OSNIVA ETIČNA BANKA?! Bez troškova korištenja usluga, bez naknada za vođenje računa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec najavio je u petak da će se ove godine u Hrvatskoj osnovati etična banka kojoj će utemeljitelj biti Zadruga za etično financiranje (ZEF), osnovana prije dvije godine, a u koju se i on odlučio učlaniti.

'Odlučio sam uplatiti svoj zadružni ulog i postati članom ZEF-a i suosnivačem etične banke', rekao je Davor Škrlec na konferenciji za novinare u područnom uredu u Splitu koji je otvorio u ožujku ove godine. Najavio je kako će ZEF krajem lipnja ove godine poslati službeni zahtjev Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) za registraciju etične banke.

Pročitajte i ovo Udruga Franak (Foto: Dnevni.hr) SLUČAJ FRANAK Velika pobjeda udruge Franak: Sud objavio odluku, ništetna i valutna klauzula za kredite u švicarcima! Sat (Foto: Getty Images) Sad vam je prilika I vas se pita: Što mislite o pomicanju sata možete odgovoriti u upitniku Europske komisije

'U srpnju ove godine u Splitu će se održati kongres Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) koja upravlja s 40 milijardi eura imovine', rekao je Škrlec. Dodao je kako je Zajednica za etično financiranje (ZEF) u Hvatskoj članica FEBEA.

Po njegovim riječima, u etičnim bankama nema troškova korištenja usluga, nema naknada za vođenje računa ili transakcije, nema kredita s valutnim klauzulama, nego se njima potiče razvoj lokalne ekonomije i vrijednost domaće valute.

'Etičnoj banci nije interes samo da klijentu plasira novac i zaradi na kamatama, nego joj je interes da projekt kiljenta pridonese održivosti razvoja lokalne zajednice', rekao je Škrlec.

Istaknuo je kako etična banka zainteresiranima želi omogućiti 'jeftini kapital' tako što će kamate koje će zaračunavati biti od nula do četiri posto, a to se, kako je dodao, ne može naći kod komercijalnih banaka.

Škrlec je također rekao da će etična banka nuditi i mogućnost štednje do najviše 50.000 kuna, ali će kamate kojima će štediše ostvarivati dobit biti 'puno veće nego u komercijalnim bankama'.

Posebice je istaknuo da bi etična banka mogla pridonijeti razvoju dalmatinske regije, koja ima mogućnost razvoja turizma, ekološke poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane te mogućnost razvoja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i informatizacije.

U vezi s nedavnim izlaskom iz stranke, Škrlec je rekao da je ORaH 'u opadanju' i da se u toj stranci 'osjećao kao usamljenik'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene