Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Transparentni proračuni

Nema više zloupotrebe kartica lokalnih čelnika: Svi će građani moći pratiti potrošnju

Aktualno Galerija Kako se troši novac grada Zagreba Kako se troši novac grada Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Račun Račun Foto: DNEVNIK.hr Dražen Lučanin Dražen Lučanin Foto: DNEVNIK.hr Kreditna kartica Kreditna kartica Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagreb - panorama Galerija 1/5 >>
Kako računi koje plaćaju porezni obveznici ne bi bili zloupotrijebljeni od strane lokalnih čelnika, na snagu je stupio novi zakon. Ako je neki gradonačelnik platio ručak ili božićni poklon službenom karticom, to će morati i javno objaviti.

Popis dimnjačara, uplatnice za Holding, proračun... sve to od danas na jednoj stranici Smart City HUB Grada Zagreba. ''To je tek početak'', najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A cilj je građanima na jednom mjestu pokazati sve što se u Zagrebu potroši. Gradonačelnik za Dnevnik Nove TV kaže - pokazat će i više nego što zakon traži. ''Naša je zakonska obaveza da prikazujemo uskoro sve transakcije koje su u gradu Zagrebu, ali kako imamo velik broj ustanova ideja je da to centraliziramo kroz jednu riznicu'', pojasnio je Tomašević.

Takvu riznicu ima Rijeka, jedan od najtransparentnijih gradova. ''Broj transakcija koje se naprave iz gradskog proračuna je godišnje oko 400.000 godišnje, negdje 1000 dnevno. Naravno da je to jedan obiman posao'', rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

''Svoju potrošnju otvoreno pokazuje i Poreč. Toliko detaljno da smo među transakcijama pronašli i ovu - prije 15-ak dana grad je, u jednoj trgovini, kupio dva poklon paketa za stoti rođendan gospodina Viktora Stranića. Platili su ih 50 i 80 kuna'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Novi zakon o proračunu ovakve objave traži baš od svih. Već je na snazi, ali gradovi i općine imaju još nekoliko mjeseci do objave uputa. ''Mi već radimo na njemu, radimo analizu transparentnosti lokalnih jedinica koje već imamo, sve će biti iskorišteno za izradu naputka, bez velikih najava. Mislim da ćemo biti u mogućnosti to donijeti i prije roka'', smatra ministar financija Zdravko Marić.

Naputak će propisati što se točno i koliko detaljno mora objaviti. Njega čekaju i u Zagrebu. Do aplikacije koja će prikazivati zagrebački proračun - grad će doći natjecanjem!

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić ''Kupleraj i blamaža'' EKSKLUZIVNO Zdravko Mamić za Dnevnik Nove TV: ''Naravno da ja imam još 50 sudaca kojima sam davao novac...''

Pročitajte i ovo U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 3 Sve je zapamćeno u sustavu Medicinska sestra krivotvorila i prodavala Covid potvrde, prijeti joj zatvorska kazna:''Nije mi palo na pamet da bi netko to napravio''

''Na ovom ćemo hakatonu održati jedno natjecanje multidisciplinarih timova koji će se nadmetati u osmišljavanju kreativnih rješenja za prikaz ovih podataka'', rekao je Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba.

Hakaton kreće za mjesec dana - timovi će programirati dva dana - a pobjedničko rješenje koristit će svima!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene