Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strane agencije o sindikalnom prosvjedu u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske agencije izvijestile su u subotu o velikom sindikalnom prosvjedu u Zagrebu na kojem je 40.000 ljudi tražilo veće plaće i bolji životni standard.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je, unatoč kiši i niskim temperaturama, prosvjed pod nazivom "Zajedno za veće plaće" bio najveći prosvjed te vrste u posljednjih deset godina u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Rukovanje poduzetnika Dužničko ropstvo Banke prodaju dugovanja Agencijama za naplatu. Nakon toga, kreće teror bez nadzora: ''Zovu u bilo koje doba dana, susjede, poslodavce…'' Kafić - 1 PET DOMAĆIH TVRTKI Tuže državu zbog mjera Stožera, spremni su ići i do EU suda za ljudska prava: "Ništa nisu napravili"

Dpa prenosi riječi sindikalnog čelnika Krešimira Severa koji je rekao da je "Hrvatska podijeljena na malobrojne superbogate i bezbroj siromašnih".

Reuters navodi da je prosvjed održan u vrijeme rastuće inflacije i životnih troškova u zemlji u kojoj je prosječna plaća 700 eura.

"Sada tražimo promjene u gospodarstvu, a kada se okupimo sljedeći put tražit ćemo smjenu vlasti", prenosi Reuters Anu Knežević, predsjednicu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Riječi Krešimira Severa i Ane Knežević prenijela je i francuska agencija AFP, dodajući da su prosvjednici doputovali iz svih dijelova Hrvatske s 350 autobusa.

Navodeći da je riječ o jednom od najvećih sindikalnih prosvjeda u Hrvatskoj, slovenska novinska agencija STA piše kako je hrvatski premijer Ivo Sanader podupro sindikalne zahtjeve ali je ustvrdio da vlada nije odgovorna za njihovo ispunjenje.

STA prenosi i kako se prosvjedu htio pridružit predsjednik Republike Stjepan Mesić, no sindikati su ga odbili.

Tanjug je objavio da su brojni građani pozdravljali sindikalnu povorku koja se kretala od Trga Franje Tuđmana do Trga bana Jelačića dodajući da se na skupu nije pojavio nitko od političara.

Vlada i premijer Sanader bili su meta brojnih zvižduka i prozivki zbog neadekvatne politike, kaže se u izvješću Tanjuga.

Prosvjed su zajednički organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata, Matica hrvatskih sindikata javnih i državnih službi i Sindikat usluga UNI-CRO tražeći uspostavu socijalnog dijaloga, državu socijalne pravde i humanog kapitalizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene