Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjed pred vladom

Sindikati objavili gdje sutra nema nastave pa zapjevali: "Ej, naš Plenki, koja je strahota pjevat vama, i to bez prostota"

Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjedna povorka prosvjetara na putu prema Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjedna povorka prosvjetara na putu prema Markovu trgu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sindikati koji se već 10 dana štrajkom u školama pokušavaju izboriti za povećanje koeficijenata od 6,11 posto, prosvjedovali su pred zgradom Vlade "kulturno-umjetničkim programom" uz pjesme posvećene premijeru Andreju Plenkoviću. Najavili su da u četvrtak štrajkaju škole u tri županije: Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj.

Branimir Mihalinec objavio je da u četvrtak prosvjetari nastavljaju štrajk u tri županije: Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj. Premijeru Andreju Plenkoviću na početku neobičnog prosvjeda poslao je nekoliko poruka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "uvreda za sve zaposlene" Sindikati u obrazovanju odbili zahtjev Vlade da odustanu od povećanja plaća: "Uvođenje nastave je suludo" Slika nije dostupna Bez pomaka Nastavlja se štrajk u školama; poslijepodne novi pregovori

"Premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili plaće. Do prošle godine sudbinu su s nama dijelili socijalna srkb, ali njima ste pomogli. Sada je vrijeme za nas", poručio je Mihalinec te dodao da ignoriranjem sindikata čiji članovi štrajkaju neće riješiti problem. "Dolazit ćemo dok se naš problem ne riješi", rekao je Mihalinec. 

Prosvjednici su nakon govora i zapjevali pod prozorima Vlade uz pratnju harmonike.

"Neka smo složni sada mi, štrajkamo dalje, tu smo svi. Učitelj mora dići svoj glas, za svoje đake i za sve nas", zapjevali su prosvjednici na melodiju pjesme "Kuća na kraju sela" Miroslava Škore. Prepjevali su i "Zar je voljeti grijeh" Zorice Kondže. "Kap po kap Lijepa Naša tiho jeca. Dan po dan svi odlaze iz nje van. Izgubit će se po svijetu ako ih ne voliš ti. Pokaži bolji put i nove nade daj. Tuđe se rađaju misli, niz lice klizi nam bol. Zar ne bi ponovo sjeli zajedno za stol", poručili su premijeru, nakon čega su udarili po bećarcu. 

"Premijeru, otvori prozore pa poslušaj što ti uče zbore", "Triput po dva premijer se hvali, nudi svima, al' nama ne štima", "Koeficijent nam osta mali, na dnu bili, na dnu i ostali", "Ej, naš Plenki, koja je strahota pjevat vama, i to bez prostota", samo su neki od stihova upućenih premijeru Plenkoviću.

Vladin maksimum

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u utorak da je povećanje plaća od 6 posto maksimum koji Vlada može ponuditi u ovom trenutku. Prosvjednici su mu poručili u stihovima poručili da laže da novca nema. "A sad zbogom, ostajte nam zdravo. Nastavljamo boj za naše pravo", završili su raspjevani učitelji i profesori.

"Ako ovaj repertoar nije dovoljan za premijera, pripremamo možda i neki balet 'Ružno pače', a možda dovedemo komorni orkestar. Za sada smo poslali dovoljno poruka Vladi. Spremni smo doći na svaki sastanak, ali nismo na ponižavanja", poručilo je Mihalinec na kraju prosvjeda te dodao da će u četvrtak u podne objaviti u kojim će se županijama štrajkati u petak.

Podaci o odazivu

Prema podacima koje je objavio Sindikat Preporod, u srijedu je štrajk proveden u 36 osnovnih i srednjih škola u četiri županije: Krapinsko-zagorskoji, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj te Istarskoj županiji, u kojima djeluju podružnice tog sindikata.

Prema podacima pristiglim iz škola u Krapinsko-zagorskoj županiji štrajkalo je 67,85 posto zaposlenika, 80 posto u Varaždinskoj županiji, 79,78 posto u Koprivničko-križevačkoj županiji i 82,16 posto u Istarskoj županiji.

Od ukupno 886 članova Preporoda, u 36 osnovne i srednje škole na području ove 4 županije, u štrajku je sudjelovalo 661 članova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene