Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog smanjenja plaća

Štrajk na fakultetima i znanstvenim ustanovama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni stanjem u sustavu i degradiranjem obrazovne i znanstvene struke sindikati su se odlučili na jednodnevni štrajk.

Na fakultetima i znanstvenim institucijama u Hrvatskoj danas se održava jednodnevni štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja kojim se želi upozoriti na urušavanje sustava i neprihvatljivost smanjenja plaća, potvrdio je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Najavio je kako će prvi podaci o odazivu biti poznati nakon podneva, jer su u tijeku sastanci na kojima se razmatraju daljnji koraci sindikata u zaštiti prava zaposlenika. Nastave nema kao niti rada sa studentima, nego se odrađuju samo nužni poslovi kako bi se spriječila eventualna veća šteta. Središnji događaj štrajka bit će sastanci zaposlenika na kojima će se razmatrati jesu li spremni ići u radikalnije akcije.

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je štrajk i odaziv je vrlo dobar, održat će se sastanak na kojem će se raspraviti o budućim akcijama, rekao je Hini glavni sindikalni povjerenik Vilko Smrečki.

Znanstveno osoblje unatoč štrajku u načelu radi svoje poslove, a neznanstveno osoblje će nakon sastanka napustiti instituciju. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, velika većina zaposlenih Instituta je u štrajku i mogu reći da sam jako zadovoljan odazivom, dodao je Smrečki.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je da poštuje pravo sindikata na štrajk. Ministar Željko Jovanović nema namjeru polemizirati s Vilimom Ribićem, već ponavlja da su vrata za nastavak kolektivnih pregovora u Ministarstvu otvorena.

Štrajk u znanosti i visokom školstvu - Ribič o Jovanoviću: 'Zajedno sa svojom ekipom mrcvari obrazovni sustav'

Granski kolektivni ugovori koje je ministar u ime Vlade potpisao sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske potvrda su kvalitetnog socijalnog dijaloga ministra i socijalnih partnera, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije, međutim, htio potpisati novi kolektivni ugovor jer su iz njega izbačene naknade za godine staža od 4, 8 i 10 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene