Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Koalicija udruga u zdravstvu

'Štrajk liječnika je 'put ucjene', trebali bi misliti i na pacijente'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za novinare koalicija udruga za zdravstvo poručila je liječnicima da se, osim vlastitim plaćama, pozabave i drugim temama kojima bi mogli popraviti zdravstveni sustav u korist pacijenata.

Udruga je pozdravila prekid štrajka Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, te ocijenila da je nastavak štrajka Hrvatskog liječničkog sindikata 'put ucjene'.

'Iz nekih nastupa koji su se mogli čuti na televiziji bilo je očito da je štrajk organiziran da se poprave financijski efekti i mogućnosti za medicinsko osoblje, a da se pritom ne pokreće štrajk zbog ozbiljnih zahvata koje bi trebalo napraviti u sustavu zdravstva', istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica KUZ-a Mensura Dražić.

Istaknula je kako je udrugama stalo da se u zdravstvenom sustavu provede racionalizacija i smanje deficiti, a to podrazumijeva i zahvate koji mogu biti nepovoljni za zdravstveno osoblje.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

'Svjesni smo da imamo nedovoljno medicinskog osoblja, pogotovo medicinskih sestara, zato treba mirno pristupiti dogovaranju kako provesti te promjene. Štrajk nije pravi put, jer zvuči kao 'put ucjene i prijetnje'', rekla je Dražić.

>>Liječnici: Svaki dan radit ćemo kao da je nedjelja

Ocjenila je da način na koji sindikat liječnika iznosi zahtjeve u javnosti ne ostavlja dobar dojam, a Hrvatskoj je potrebno medicinsko osoblje koje će poštivati svoju zakletvu i skrbiti za pacijente. Dražić smatra da sindikat nije na pravi način pregovarao s Ministarstvom zdravlja, te da su zanemareni primarna zdravstvena zaštita i obiteljski liječnici.

Članica izvršnog odbora KUZ-a Ljiljana Lulić-Karapetić izrazila je nadu da će štrajk brzo završiti i ne vjeruje da će doći do radikalizacije štrajka, kao što najavljuje predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

>>Avberšek: Babić je sindikalna sramota!

'Demokracija ne znači pravo da otežemo s dogovorima već da u kratkom roku donesemo zaključke koji će zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Nadam se kako sindikat neće zaboraviti da se ne treba boriti samo za određeni dio struke, već za cijelu, i ne samo za plaće, već i za rješavanje puno dubioza u zdravstvu', rekla je Lulić-Karapetić.

Ona tvrdi da su obiteljski liječnici i primarna zdravstvena zaštita (pedijatar, ginekolog, školska medicina) diskriminirani u pogledu naknada. Naglasila je da treba osnažiti obiteljsku medicinu i omogućiti obiteljskim liječnicima da rade ono za što su posebno specijalizirani, te da pacijenti mogu kod svojih liječnika zadovoljavati 80 posto zdravstvenih potreba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene